«Δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία αλλά μια λύση που θα τελειώνει οριστικά τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή απορρίπτοντας την «παράλογη» όπως είπε πρόταση των δανειστών.
Κράτησε όμως ανοικτό το δρόμο για μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» και καθησύχασε τον ελληνικό λαό πως «η αντοχή και η υπομονή στη διαπραγμάτευση θα φέρει σύντομα αποτελέσματα».
Τώρα είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία
«Παρά το πισωγύρισμα τώρα είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν δείχνει ούτε αδιαλλαξία ούτε αδιαφορία για τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης και τις αντιλήψεις των λαών των άλλων εταίρων.
Ο κ. Τσίπρας ανοίγοντας τη συζήτηση είπε ότι βρισκόμαστε στην «πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης» και μίλησε για την ανάγκη «να ενημερωθεί η βουλή και ο ελληνικός λαός «για το που βρισκόμαστε και το που πρέπει να πάμε».
«Δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε τίποτα ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό« είπε και πρόσθεσε πως για λογαριασμό του λαού παλεύει για μια ευρωπαϊκή και αμοιβαία αποδεκτή λύση.
«Δεν χρειάζεται μόνο η Ελλάδα την ευρωπαϊκή λύση. Αυτή θα μπορούσε να είναι μήνυμα ότι η ευρωπαικό ενοποίηση και το κοινό της νόμισμα είναι ιστορικά σημεία μη επιστροφής» είπε ο πρωθυπουργός
Αναφέρθηκε στο χρονικό της «πολύμηνης και πυκνής διαπραγμάτευσης» επισημαίνοντας ότι η Αθήνα με την πρότασης της απέδειξε την ειλικρινή της διάθεση για συμφωνία.
«Αυτή η πρόταση είναι η διάθεσή μας για συμβιβασμό. Δεν αποτύπωσε καθαρά τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά προσπάθησε να περιλάβει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. 'Ηταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας στη διαπραγμάτευση και τους συνομιλητές μας» είπε και επέμεινε ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική βάση συμφωνίας που θα σέβεται την λαϊκή εντολή και τους κανόνες της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η πρόταση μόνο στο σύνολό της» δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση αναφερόμενος ευθέως στην προϋπόθεση επίλυσης του προβλήματος του χρέους.
« Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνο το μείγμα των μεταρρυθμίσεων» είπε και εξήγησε ότι το κρίσιμο είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μόνο έτσι είπε η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ασφαλής τόπος για επενδύσεις και αλλαγές .
«Ουσιαστική λύση όχι μόνο με μια αναφορά υπόσχεσης στο Eurogroup για το χρέος» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Το ζήτημα είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας αλλά η βιωσιμότητα της λύσης
«Δεν χρειαζόμαστε μια συμφωνία αλλά μια λύση που θα τελειώνει οριστικά τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος την αποτυχία των προηγούμενων επιλογών.
Με εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση Γιούνκερ
«Με εξέπληξε δυσάρεστα η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ και η οποία δεν έλαβε καθόλου υπόψιν της τα όσα συζητήθηκαν στο Brussels Group» είπε και συνέχισε «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από πέντε χρόνια θεωρούσαν πως θα μπορούσε έλληνας βουλευτής να ψηφίσει κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στο ρεύμα».
Και χαρακτήρισε «οπισθοχώρηση» τις προτάσεις των δανειστών σε σχέση με όσα έχει συζητήσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της μέχρι τώρα.
Διαβεβαίωσε εκ νέου πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις» με τις οποίες ότι κερδίζεται από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων επιστρέφει ως μέτρα από το παράθυρο.
Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι η πρόταση των θεσμών θα αποσυρθεί
Γέφυρα προς την αντιπολίτευση
«Πριν πάρω τις οριστικές αποφάσεις μου θέλω να ακούσω και την γνώμη της αντιπολίτευσης και να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά αν μας καλείτε να αποδεχθούμε την πρόταση των τριών θεσμών ή συντάσσεστε εναντίον της» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης σε αξιοσημείωτους ήπιους τόνους.
«Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια» είπε ο κ. Τσίπρας
Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη
Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη σημείωσε ο κ. Τσίπρας αλλά από την άλλη προειδοποίησε πως «ο χρόνος λιγοστεύει όχι μόνο για μας αλλά και για όλους».
Οι έξι άξονες της Αθήνας
Περιέγραψε τους έξι άξονες της Αθήνας για συμφωνία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προστασία συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος για τα χαμηλότερα στρώματα, αναδιάρθρωση του χρέους και προστασία των εργασιακών σχέσεων σε διαβούλευση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου