Δυναμική παρουσία στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Επίκεντρο των εκδηλώσεων τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ

Τις δυνάμεις της με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης,  ενώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), για την καλύτερη οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ, επί της οδού Λαγκαδά, που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη των Βαλκανίων, και όπου βρίσκονται οι τάφοι στρατιωτών των συμμάχων της Ανταντ, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα, παρουσία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα και του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τονίζοντας πως φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, γνωστός, όπως είπε, και ως μεγάλος πόλεμος, «θυμόμαστε, μνημονεύουμε και τιμάμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, υπέρ της ελευθερίας αλλά και τα εκατομμύρια των αθώων αμάχων θυμάτων».
Αναφερόμενος μάλιστα στα Συμμαχικά  Κοιμητήρια Ζεϊτενλικ, που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου του, ο κ Κυρίζογλου, δήλωσε πως «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χώρο μνήμης, πολύτιμο ιστορικό θησαυρό. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στους Ινδούς, που πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών, λέγοντας πως υπάρχει το Κοιμητήριό τους στον Άγιο Νεκτάριο (Δενδροπόταμο) Μενεμένη»ς.

Οι απώλειες από τον πόλεμο
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε στο Μεγάλο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι έτσι ονομάζονταν πριν το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πως πρόκειται για μια μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.
«Η σύγκρουση αυτή», τόνισε στην τοποθέτηση του, «διακρίνεται σε τρεις φάσεις: 1914-1916, 1917 (είσοδος της Αμερικής στον πόλεμο) και 1918.      Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και δυνάμεις της Αντάτ (κυρίως Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και ΗΠΑ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία (Γερμανία, Αυστραουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν σε κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε μεγάλες αλλαγές στο χάρτη της Ευρώπης». Πρόσθεσε επίσης, ό,τι οδήγησαν στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση (1917) και τελικά στη δημιουργία της «Κοινωνίας των Εθνών».
Ωστόσο, είπε, ο κ. Κυρίζογλου, «παρά τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών δεν κατέστη δυνατή η αποτροπή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Οι απώλειες σε νεκρούς, επί συνόλου 65.000.000 ανδρών όλων των εμπολέμων που κινητοποιήθηκαν, ανήλθαν σε 8.000.000, οι τραυματίες σε 21.000.000 πάρα πολλοί από τους οποίους κατέστησαν μερικώς ή ολικώς ανάπηροι. Το σύνολο των νεκρών (στρατευμένων και αμάχων) ξεπέρασε τα 18.500.000 ψυχές. Οι συνολικές δαπάνες για την διεξαγωγή του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών από την καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών, υπολογίσθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 216.000.000.000 (διακόσια δέκα έξι δισεκατομμύρια) δολαρίων».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Βαλκανικό μέτωπο του πολέμου, γνωστό και ως Μακεδονικό Μέτωπο και ως Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι σχηματίσθηκε μετά από μία προσπάθεια των δυνάμεων της Αντάτ να βοηθήσουν το Βασίλειο της Σερβίας (φθινόπωρο του 1915)  να αντιμετωπίσει την συντονισμένη    επίθεση των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστρουγγαρία, Βουλγαρία). Οι δυνάμεις της Αντάτ  στο Μακεδονικό Μέτωπο αποτελούνταν από Γάλλους, Βρετανούς, Σέρβους κι Έλληνες.

Η εκκλησία αντιστέκεται σε κάθε μορφή βίας
Το μήνυμα και την ευχή να μην υπάρξουν ποτέ ξανά πόλεμοι στον κόσμο, έστειλε μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τις εκδηλώσεις, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο γεγονός που γίνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ
Χαρακτήρισε φονικό τον Α΄ παγκόσμιο  πόλεμο που ταλαιπώρησε, όπως είπε, την ανθρωπότητα και είπε πως η εκκλησία αντιστέκεται αδιάκοπα σε κάθε μορφή βίας  και παρακαλεί εν ειρήνη να διάγουν όλοι τον βίο μας. «Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η ιερά Μητρόπολη μας, η εσπερία της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει την τιμή φέτος να φιλοξενεί τους στρατιώτες της ειρήνης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας.
Ο αριθμός των θυμάτων, συνέχισε, κάνει τον τόπο της Θεσσαλονίκης ιστορικό, σημαντικό και είναι ευκαιρία να αποτελέσει  ένα πανανθρώπινο βήμα για να συναντηθούν οι άνθρωποι και να πουν ποτέ ξανά σε πόλεμο. «Ειδικά αυτά τα χρόνια, που είναι χρόνια θυμωμένα και δύσκολα, είναι μια ευκαιρία η συνάντηση αυτή θα είναι συνάντηση ειρήνης και προσευχής» δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Στη σημαντικότητα της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.Χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ένα πολύ μεγάλο ιστορικό και επετειακό γεγονός, με διεθνή αντίκτυπο, σημειώνοντας πως ο Μεγάλος Πόλεμος σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίουέχει προγραμματιστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών) στις 18.30 μ.μ έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της εποχής. Στις 19.30 μ.μ στον ίδιο χώρο και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός» θα γίνουν χαιρετισμοί των επισήμων και στις 20.30 μ.μ η βραδιά θα κλείσει με συναυλία με έργα Μπετόβεν, Λουίζου κ.α κα σε Α΄ εκτέλεση το κονσέρτο  του Γ. Λαζαρίδη «Εκ νεκρών» για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία.
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το πρωί θα γίνει πατριαρχικό συλλείτουργο ιεραργούντων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βραθλομαίου, του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου.
Θα τελεστεί μάλιστα υπαιθρίως, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Τέλος στις 10.00 π.μ θα γίνει τέλεση μνημόσυνου και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων στους τομείς της Σερβίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ελλάδας. 

Ποτέ ξανά πόλεμοι
Το μήνυμα και την ευχή να μην υπάρξουν ποτέ ξανά πόλεμοι στον κόσμο, έστειλε μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τις εκδηλώσεις, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο γεγονός που γίνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ
Χαρακτήρισε φονικό τον Α΄ παγκόσμιο  πόλεμο που ταλαιπώρησε, όπως είπε, την ανθρωπότητα και είπε πως η εκκλησία αντιστέκεται αδιάκοπα σε κάθε μορφή βίας  και παρακαλεί εν ειρήνη να διάγουν όλοι τον βίο μας. «Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η ιερά Μητρόπολη μας, η εσπερία της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει την τιμή φέτος να φιλοξενεί τους στρατιώτες της ειρήνης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας.
Ο αριθμός των θυμάτων, συνέχισε, κάνει τον τόπο της Θεσσαλονίκης ιστορικό, σημαντικό και είναι ευκαιρία να αποτελέσει  ένα πανανθρώπινο βήμα για να συναντηθούν οι άνθρωποι και να πουν ποτέ ξανά σε πόλεμο. «Ειδικά αυτά τα χρόνια, που είναι χρόνια θυμωμένα και δύσκολα, είναι μια ευκαιρία η συνάντηση αυτή θα είναι συνάντηση ειρήνης και προσευχής» δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Ιστορικό γεγονός
Στη σημαντικότητα της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ένα πολύ μεγάλο ιστορικό και επετειακό γεγονός, με διεθνή αντίκτυπο, σημειώνοντας πως ο Μεγάλος Πόλεμος σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.