Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ και τη δόση του ΔΝΤ
Σε σειρά επαφών και διαβουλεύσεων επιδίδεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας έως το τέλος του μήνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Και τούτο, παρά τις εσωτερικές ενστάσεις που φέρονται να εκφράστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος το Σαββατοκύριακο, αλλά και τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο διαπραγματευτικό τραπέζι.
Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δεκαήμερο «φωτιά», καθώς τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν.
Η πιο κρίσιμη ημέρα της τρέχουσας τουλάχιστον εβδομάδας θεωρείται από πολλούς η Τετάρτη, λόγω της πραγματοποίησης της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε οριακή αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες στέλνοντας ένα πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα για επίσπευση των διαδικασιών, ενώ όπως ανέφερε το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε και το θέμα του κουρέματος των ενεχύρων (collaterals), ενώ αποφασίστηκε να υπάρχει «στενή παρακολούθηση» της κατάστασης.
Σήμα επιτάχυνσης από το Μαξίμου για να κλείσει η συμφωνία
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της κρίσιμης σύγκλησης της Ομάδας των Βρυξελλών την Τρίτη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ανέφεραν οι πηγές.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολουθεί της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού.
Όσον αφορά το ΦΠΑ, οι συζητήσεις -ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες- βρίκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.
Ακόμη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας, το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ' επέκταση του χρέους, το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.
Και EuroWorkingGroup την Πέμπτη για την Ελλάδα
Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της διαπραγμάτευσης, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και το EuroWorkingGroup.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης των αξιωματούχων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Βαρουφάκης: Η εμμονή των δανειστών στη λιτότητα εμποδίζει τη συμφωνία
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στο project syndicate, επιρρίπτει ευθύνες στους δανειστές για τη μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι τώρα, σημειώνοντας ότι επιμένουν σε περισσότερη λιτότητα, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με ανησυχία για μεταρρυθμίσεις ή βιώσιμο οικονομικό δρόμο για την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης παραμένουν όλα τα «καυτά» θέματα: ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ και δημοσιονομικό, δηλαδή ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με το βλέμμα στην 5η Ιουνίου
To βλέμμα ωστόσο των περισσότερων στρέφεται στην κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση περί μη αποπληρωμής της δόσης του ΔΝΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, στη ενημέρωσή των πολιτικών συντακτών, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας και βέβαια την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, η οποία είναι εξασφαλισμένη για το τέλος Μαΐου.
Αρκετοί πάντως τοποθετούν την ημερομηνία-κλειδί δύο ημέρες πριν -την 3η Ιουνίου-, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει και πάλι η ΕΚΤ...
πηγη thetoc
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου