«Κλείδωσαν» τα πρώτα φορολογικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.


Συγκεκριμένα, το «πακέτο» μέτρων, που αναμένεται να αναθεωρηθεί δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει:

-την επιβολή φόρου 3% επί των εκδιδόμενων αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου σε επιχειρήσεις, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία Α και άνω, καθώς και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων» και βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου με περισσότερους από 4.100 κατοίκους.

-την επιβολή φόρου 6% επί των αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής σε κοσμηματοπωλεία, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έργων τέχνης που βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου με περισσότερους από 4.100 κατοίκους.

-φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων

-την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.



Όσον αφορά τον ενιαίο ΦΠΑ 18%, αναμένεται να εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι. Θα προβλέπεται έκπτωση 3% για πληρωμή με κάρτα και χαμηλός συντελεστής 7-9% σε ειδικά προϊόντα όπως φάρμακα, γάλα, ψωμί και αυγά

-Τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και η μη αντικατάστασή του με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τουλάχιστον για το 2015

-Τη μη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, όπως προεκλογικά είχε εξαγγελθεί

-Την επιβολή φόρου πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος φορολογουμένων που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών

-Την περαίωση (νέου τύπου) για υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων, οι οποίες είτε δεν είχαν υποβληθεί καθόλου, είτε είχαν υποβληθεί με ελλείψεις έως τα τέλη του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις

-Την λοταρία αποδείξεων ένα μέτρο άμεσα υλοποιήσιμο σε πιλοτική εφαρμογή. Εξετάζεται μάλιστα, αντί να κληθούν οι πολίτες να στέλνουν με sms τον αριθμό της απόδειξης, να καταχωρίζονται αυτόματα στο σύστημα οι 16ψήφιοι κωδικοί χρεωστικών και πιστωτικών καρτών

-Την εισαγωγή έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης για όσους θεωρούνται «πλούσιοι», βάσει εισοδηματικών κριτηρίων



Αντιδράσεις από τα νησιά

Η λίστα των νησιών όπου σχεδιάζεται να καταστεί υποχρεωτική η χρήση τραπεζικής κάρτας είναι η Θάσος, η Σκιάθος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Σκόπελος, η Χίος, η Άνδρος, η Μύκονος, η Λέσβος, η Σάμος, η Άνδρος, η Τήνος, η Πάτμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Σύμη, η Ρόδος, η Κως, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Ικαρία, η Θήρα, η Μήλος, η Πάρος και η Σύρος.

Ωστόσο, καταστηματάρχες θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρώντας ανέφικτη την έναρξη ισχύος υποχρεωτικών συναλλαγών αυτό το καλοκαίρι.

Οι ενστάσεις, λοιπόν, που θέτουν σχετίζονται με:

-το πώς θα υποχρεωθούν να συναλλάσσονται υποχρεωτικά με τραπεζική κάρτα, για παράδειγμα, οι Ρώσοι που αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία τουριστών του νησιού. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της τοπικής τουριστικής αγοράς, οι Ρώσοι συναλλάσσονται, κατά βάση, με μετρητά.

-πώς θα υποχρεωθούν ηλικιωμένοι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, υποχρεωτικα, με τραπεζική κάρτα

-τον κίνδυνο να αυξηθεί η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι οι καταστηματάρχες θα “μπαίνουν στον πειρασμό” να εξυπηρετούν τους πελάτες που δεν διαθέτουν κάρτα, με μετρητά και χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις.

-το ενδεχόμενο το μέτρο να επιβληθεί και στους μόνιμους κατοίκους.

Ανάστατοι βρίσκονται και οι ξενοδόχοι, μιας και η επιβολή νέων επιβαρύνσεων θα μειώσει σημαντικά τον τζίρο των ξενοδοχειακών μονάδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των περίπου 147,6 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 6,4% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, μία πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά περίπου 64,3 εκατ. ευρώ, ήτοι ένα φόρο σε ποσοστό 2,8% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Toυ Κώστα Ιερίδη
πηγη  zougla

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.