Με την Ελλάδα να αποτελεί το βασικό «μενού» της συνάντησης Λαγκάρντ και ο Ντράγκι συναντήθηκαν χθες στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Όπως είχε ήδη προαναγγείλει από χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, η Ελλάδα επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο μενού της συνάντησης Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στην Ουάσινγκτον.
Λαγκάρντ και Ντράγκι συζήτησαν για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της μη κατάληξης συμφωνίας με την Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr, Λαγκάρντ- Ντράγκι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την αργή πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα και έκαναν μία εκτίμηση του κόστους αυτής της χρονοβόρας και αβέβαιης πορείας των διαπραγματεύσεων τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία.
Χωρίς να έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για την συνάντησή τους, ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι Λαγκάρντ και Ντράγκι συζήτησαν για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της μη κατάληξης συμφωνίας με την Αθήνα, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι Λαγκάρντ και Ντράγκι στη συζήτησή τους επικεντρώθηκαν περισσότερο στο κατά πόσον η Ευρώπη είναι επαρκώς προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κατά πόσο ένα αρνητικό σενάριο μη συμφωνίας θα είχε αντίκτυπο στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Πηγές και των δύο πλευρών πάντως μιλώντας στο TheTOC.gr, επιμένουν να λένε ότι κινούνται μόνο με γνώμονα το σενάριο της ανάγκης επίτευξης συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Για όλους και για όλα ενημέρωσε ο Πολ Τόμσεν
Με «ψαλιδισμένες» τις προ εβδομάδων αισιόδοξες εκτιμήσεις του για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να αντιστρέψει την κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν στο ΔΣ του ΔΝΤ που έγινε χθες το βράδυ στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTΟC.
Όσο περισσότερο καθυστερεί μία συμφωνία με την Αθήνα, η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο ασφυκτική
Κατά την αρχική του τοποθέτησή του ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε «αρνητικά» τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «όσο περισσότερο καθυστερεί μία συμφωνία με την Αθήνα, η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο ασφυκτική». Έθεσε για ακόμα μία φορά τα τέλη Ιουνίου ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι τους επόμενους μήνες (Ιούλιο- Αύγουστο) «η Αθήνα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της χωρίς χρηματοδότηση».
Είπε ότι το ΔΝΤ επιδεικνύει όλη την καλή θέληση να υπάρξει μία συμφωνία μέσα στα χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό είναι κάτι που εξαρτάται τόσο από την προθυμία της ελληνικής πλευράς να συνεργαστεί ενεργότερα όσο και από την πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων της να διαχειριστούν εγκαίρως κρίσιμα ζητήματα» εννοώντας την ύπαρξη τυχόν χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Στη συζήτηση φέρεται να τέθηκε και το θέμα του κατά πόσον οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να λάβουν αποφάσεις γι αυτά τα δύο καθοριστικής σημασίας ζητήματα, με τον Πολ Τόμσεν να επικαλείται την συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, η οποία- όπως είπε- «καθορίζει το πλαίσιο διαχείρισης του προβλήματος».
Ο κ. Τόμσεν έκανε στους εκπροσώπους-μέλη του ΔΣ μία συνολική παρουσίαση της πορείας των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Αν και παραδέχτηκε τη βελτίωση της συνεργασίας με την Αθήνα κατά τις διαπραγματεύσεις, επισήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας η απροθυμία των ελληνικών αρχών να βοηθήσουν τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν «πρωτογενή έρευνα στην πηγή προέλευσης των στοιχείων», κατά το κοινώς λεγόμενο στα υπουργεία με απευθείας διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς.
«Δεν μας δίνουν στοιχεία» φέρεται να είπε σε μορφή παραπόνου για την συμπεριφορά των ελληνικών αρχών.
Φέρεται πάντως να επισήμανε με θετικό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις αλλά για να κάνει παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο, εννοώντας προφανώς την αύξηση της στοχευμένης φορολόγησης.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αποκλίσεις παραμένουν, με σημείο αιχμής τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Από την μεριά του το ΔΝΤ- όπως φέρεται να διεμήνυσε ο κ. Τόμσεν στα στελέχη του ΔΣ του Ταμείου- συζητάει την «προσαρμογή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στην βάση των σημερινών δεδομένων», κάτι που όμως για το ΔΝΤ πρέπει να συνοδεύεται από επιμέρους μέτρα διατήρησης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν - όπως αντιστοίχως και η Κριστίν Λαγκάρντ στο παρελθόν- διαβεβαίωσε τα μέλη του ΔΣ ότι για το Ταμείο δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που είναι η συνήθης διαδικασία δηλαδή «πρώτα αξιολόγηση και ολοκληρωμένη συμφωνία-πακέτο, και μετά εκταμίευση της οποιασδήποτε δόσης».
Παρ' όλα αυτά ο ίδιος εκτίμησε -σύμφωνα με πληροφορίες - ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αφήνοντας αιωρούμενη την πρόταση ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν κάποια χρήματα με αντάλλαγμα μερικά μέτρα από την Αθήνα».
Χθες, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ στη συνέντευξη τύπου έθεσε 4 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα και προκειμένου αυτή η συμφωνία να θεωρηθεί «αξιόπιστη» όπως είπε.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου