Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν προτείνει την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2016, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, 


Η WSJ προειδοποιεί ωστόσο ότι οι διαφωνίες για τους όρους που θα συνοδεύουν τη συνέχιση της στήριξης, αλλά και το ρίσκο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, υπονομεύουν το σχέδιο.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα κάτι που δημιουργεί το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια της και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν ξεμένει από χρήματα μέχρι το τέλος του Μαρτίου, η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 10,9 δισ. ευρώ, ένα ποσό που έχει μπει στην άκρη στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρουν οι πηγές.
"Αυτό που προσφέρουμε θα σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το Μάρτιο του 2016", δηλώνει μια πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του 

Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Στη συνάντηση, ο Juncker και ο Dijsselbloem πρόσφεραν την επέκταση και την επιπλέον χρηματοδότηση με την προϋπόθεση η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς και περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους όρους αυτούς ως "απαράδεκτους".

Αποτυχία των δύο πλευρών να συμφωνήσουν στους όρους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Τετάρτης, αναφέρει μια από τις πηγές.
"Κάθε νέα ημέρα κεφαλαιακών εκροών [από τις ελληνικές τράπεζες] σημαίνει ότι λιγότερα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν [από το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αποπληρωμή χρέους] και αντίθετα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες", αναφέρει μια πηγή.

Άλλος ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τη συμφωνία είναι τι θα συμβεί μετά το Μάρτιο.

Μια από τις πηγές αναφέρει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης – κάτι που πολλοί από τους αντιπροσώπους των πιστωτών θεωρούν πως είναι αναγκαίο – και δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τους όρους για τις δαπάνες που έχουν παρουσιάσει οι πιστωτές πέρα από τον Μάρτιο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.