Tα σενάρια για κόντρες... κορυφής στο εσωτερικό των δανειστών επιδρούν αρνητικά, μόλις μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup
Kοινή στάση απέναντι στην ελληνική πρόταση αναζητούν οι δανειστές, στη σκιά πληροφοριών για κόντρες... κορυφής στο εσωτερικό των θεσμών, σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και στην επικείμενη συμφωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι κόντρες λαμβάνουν χώρα 24 ώρες πριν το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup στις 24 Ιουνίου με το ΔΝΤ να τάσσεται υπέρ νέων μέτρων, ενώ αντιδρά στις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και στην επιβολή νέων φόρων. 
Η Ελλάδα προτείνει αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών, το ΔΝΤ αντιθέτως τάσσεται κατά των αυξήσεων στις εργοδοτικές εισφορές.
Με βάση πηγή το ΔΝΤ πέραν των 7,9 δισεκ.  ζητάει επιπλέον 2,5 με 3 δισεκ. πρόσθετα μέτρα καθώς θεωρεί ότι πολλές από τις ελληνικές παραδοχές δεν είναι υλοποιήσιμες.
Η Ελλάδα προτείνει μέτρα 7,9 δισεκ. και το ΔΝΤ ζητάει περίπου 10,5 δισεκ. και ισοδύναμα που θα αντικαθιστούν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.   
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό, έκτακτη τηλεδιάσκεψη είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης 24 Ιουνίου.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των σεναρίων για αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των δανειστών, καθώς διατυπώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην ελληνική πρόταση.
Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να βρίσκεται κοντά στην ελληνική πρόταση, αλλά το ΔΝΤ να αντιδρά, καθώς εμφανίζεται αντίθετο στην απόφαση της κυβέρνησης για νέες αυξήσεις φόρων. 

MNI: Διαφωνεί το ΔΝΤ στις αυξήσεις φόρων
Ενστάσεις στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα περί «φρένου» της Ουάσιγκτον στη συμφωνία.
Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Όπως επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.
Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ προσθέτει ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα. 

WSJ: Παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας - δανειστών - Δεν ικανοποιούνται απολύτως Γερμανία, ΔΝΤ από την ελληνική πρόταση
Μεγάλες είναι οι διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές, παρά τη θετική αποδοχή, από την πλευρά των θεσμών, της νέας ελληνικής πρότασης.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που καταδεικνύει πως οι επικείμενες διαβουλεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal, οι δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλύουν διεξοδικά κάθε πτυχή των δημοσιονομικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.
To Εurogroup της Τετάρτης είναι εκείνο που θα καθορίσει εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση την ύστατη στιγμή, μια ανάσα δηλαδή πριν τα τέλη Ιουνίου.
Παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση που προέκυψε μετά τον μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς δανειστές της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαφορές αυτές καταδεικνύουν πως οι επόμενες ώρες θα στιγματιστούν από εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν πως στο Eurogroup της Τετάρτης είναι εφικτή μια συμφωνία.
Εάν δεν βρεθεί λύση την Τετάρτη, τότε η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Χωρίς συμφωνία, είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή capital controls στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται πλήρως από τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. 
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ήδη γονατίσει από τις συνεχείς φοροεπιδρομές.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.