Οι ελληνικές τράπεζες δεν ευθύνονται για το αδιέξοδο - Για μια ακόμη φορά το κράτος έχει μετατρέψει το τραπεζικό σύστημα σε μεγάλο ασθενή
Το άλλοτε κραταιό ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει όχι από τα λάθη των τραπεζών αλλά για μια ακόμη φορά όπως και με το επονείδιστο PSI+ κινδυνεύει από το αδιέξοδο του ελληνικού κράτους.
Το ελληνικό κράτος έχει παγιδεύσει τις ελληνικές τράπεζες που μέχρι τώρα συμπεριφέρονται όχι απλά αξιοπρεπώς αλλά στηρίζουν την οικονομία ακόμη και από αυτή την τραγική θέση στην οποία βρίσκονται. 
Χθες 18 Ιουνίου του 2015 το τραπεζικό σύστημα κινδύνευσε καθώς δύο τράπεζες βρέθηκαν στα κόκκινα από πλευράς ρευστότητας. 
Βρέθηκαν στα κόκκινα σημαίνει ότι εξάντλησαν το απόθεμα ELΑ που υποχρεούνται να έχουν και οριακά κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους...  στην κυριολεξία οριακά κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους. 
(Η ονοματολογία,  δεν βοηθάει και ο σκοπός δεν είναι ο πανικός αλλά η προσπάθεια ώστε το πολιτικό σύστημα να κατανοήσει το πόσο οριακή είναι η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες και πόσο επείγει μια λύση ΆΜΕΣΑ)
Οι τραπεζίτες ενημέρωναν ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα 19 Ιουνίου για να χορηγήσει ELA 3 δισεκ. όμως η ΤτΕ διάψευσε την πληροφορία, λίγες ώρες μετά την δήλωση της ΕΚΤ στο Eurogroup ότι «δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου»
Όταν η εποπτική αρχή, η ΕΚΤ, δηλώνει σε ένα ανώτατο θεσμικό όργανο της Ευρώπης ότι δεν ξέρει αν θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα υπονοώντας capital controls 22 με 23 Ιουνίου το Σαββατοκύριακο δηλαδή είναι προφανές ότι η αγωνία της κοινωνίας κορυφώνεται δραματικά. 
(Η δήλωση αυτή της ΕΚΤ ήταν 100% λάθος)
Οι τραπεζίτες αργά τα μεσάνυκτα 18 προς 19 Ιουνίου επέμειναν ότι οι τράπεζες χρειάζονται εκτάκτως νέο ELA. 
Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ευρωσύστημα με 119 δισεκ. εκ των οποίων τα 84,1 δισεκ. ELA έκτακτως μηχανισμός παροχής ρευστότητας. 
Περίπου 3 δισεκ. από τα 84,1 δισεκ. χρησιμοποιούνται ως buffer ELA δηλαδή οι τράπεζες παίρνουν παραπάνω ELA για να έχουν δικλείδες ασφαλείας. 
Δύο τράπεζες εξάντλησαν την αναλογούσα συμμετοχή τους σε αυτά τα 3 δισεκ. χθες 18 Ιουνίου λόγω της εκροής καταθέσεων.
Οι εκροές καταθέσεων ήταν 
στις 18 Ιουνίου 1 δισεκ. 
στις 17 Ιουνίου 850 με 900 εκατ 
στις 16 Ιουνίου 650 εκατ 
στις 15 Ιουνίου 485 εκατ 
στις 12 Ιουνίου 285 με 300 εκατ.
Οι συνεχείς εκροές έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις στα 126 δισεκ. ευρώ περίπου δημιουργώντας ένα χάσμα ρευστότητας 85 δισεκ. (δάνεια 211 δισεκ. προς καταθέσεις 126 δισεκ) που καλύπτεται αποκλειστικά από το ELA. 
Στο σύστημα υπάρχουν 245 δισεκ. ρευστότητα (119 δισ ευρωσύστημα και ELA και 126 δισεκ. καταθέσεις) η οποία είναι οριακά επαρκής. 
Οι διοικήσεις των τραπεζών αγωνιούν και η αγωνία αυτή κατεγράφη τόσο έντονα στο παρασκήνιο της σύγκλισης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση του μαχητή Μιχάλη Σάλλα του προέδρου της Πειραιώς ώστε να συγκληθεί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να καλέσουν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και να του παρουσιάσουν με τα πλέον μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση των τραπεζών. 
Η έμπειρη και ικανότατη Λούκα Κατσέλη η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής, ανησυχούσε μήπως η συνάντηση των τραπεζιτών παρερμηνευθεί και προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό και είχε αναβάλλει την συνάντηση.  
Σε ερώτηση  για το εάν οι Έλληνες τραπεζίτες ζήτησαν έκτακτη συνάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι είναι αληθές πως υπήρξε τέτοια πρωτοβουλία, ωστόσο η ΕΕΤ αποτιμά και τους παραμετρικούς κινδύνους, όπως το να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και τους καταθέτες, εάν διαπιστωθεί ότι διακυβεύεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η σκέψη της Κατσέλη ήταν σωστή αλλά και η παρέμβαση του Σάλλα ήταν σωστή.
Σε μια περίοδο κρίσης, ότι γίνεται που να διασφαλίζει την σταθερότητα είναι σωστό. 
Με παρέμβαση του Σάλλα και με συναίνεση της Κατσέλη τελικώς πραγματοποιήθηκε χθες 18 Ιουνίου η κρίσιμη σύσκεψη των τραπεζιτών όπου ήσαν όλοι δραματικά ανήσυχοι.
Δεν κρύφτηκαν στον Δραγασάκη, του μίλησαν ανοικτά για τους δραματικούς κινδύνους, για τα capital controls, για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ακόμη και για την περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν οι τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία. 
Όλες οι διοικήσεις Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς γνωρίζουν ότι η συστημική ευστάθεια των τραπεζών αν κλονιστεί, το σύστημα θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει.
Η Κατσέλη και ο Φραγκιαδάκης - Εθνική - έχουν πλήρως καταλάβει τι συμβαίνει  
Ο Σάλλας και ο Θωμόπουλος - Πειραιώς - έχουν καταλάβει πλήρως τι συμβαίνει 
Ο Μαντζούνης - Alpha - έχει πλήρως καταλάβει τι συμβαίνει.
Ο Καραμούζης και ο Καραβίας - Eurobank - έχουν πλήρως καταλάβει τι συμβαίνει. 
Πιστεύουμε να κατάλαβε τι θα συμβεί και ο έμπειρος Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος τόνισε στους τραπεζίτες ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί η Ελλάδα θα πάει σε συμφωνία και ότι δεν θα υπάρξουν capital controls. 
Αυτή την πολύ καθαρή εικόνα που έχουν οι τραπεζίτες για το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία την μετέφεραν στον Δραγασάκη, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος. 

Το απόθεμα εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών 

Με βάση τις εκτιμήσεις  το απόθεμα εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι 33 με 31 δισεκ. 
η Πειραιώς διαθέτει 11 δισεκ. 
η Εθνική 11 δισεκ. 
η Eurobank 6 δισεκ. και 
η Alpha bank 5 δισεκ. 
Συνολικά 
η Πειραιώς διαθέτει 45 δισεκ. collaterals, 
η Εθνική 38 δισεκ. 
όπως και η Eurobank και 
η Alpha bank 32 δισεκ. 
Από αυτά έχουν χρησιμοποιήσει η Εθνική 27 δισεκ. η Eurobank 32 δισεκ. η Πειραιώς 34 δισεκ. και η Alpha bank 32 δισεκ. 
Το μικρότερο απόθεμα εγγυήσεων εμφανίζει η Alpha bank με 5 δισεκ. για το ELA, ακολουθεί η Eurobank με 6 δισεκ. ενώ με 11 δισεκ. Πειραιώς και Εθνική εμφανίζουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. 

Η αριστερή κυβέρνηση, να προστατεύσει τις τράπεζες
Κινδυνεύουν κεφάλαια, ρευστότητα, στα 125 δισ τα NPLs με χρεοκοπία

Η αριστερή ελληνική κυβέρνηση, έχει μια επιλογή να διαπραγματευτεί για μια λύση στο χρόνιο ελληνικό πρόβλημα καθώς και να αποτρέψει την χρεοκοπία. 
Ταυτόχρονα θα πρέπει να επαναξιολογήσει όλη την στρατηγική της όσον αφορά τις τράπεζες.
Ο τραπεζικός κλάδος λόγω της βαθειάς ελληνικής κρίσης νοσεί και νοσεί πολύ σοβαρά.
Ορισμένα στοιχεία το αποδεικνύουν.
Δεν θα αναφερθούμε καν σε κερδοφορία, απόδοση ενεργητικού ή κεφαλαίων αλλά 

1)Τα NPLs έχουν εκτιναχθεί στα 102 δισεκ. και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα φθάσουν τα 120-125 δισεκ. αυτό συνεπάγεται 57% με 58% προβληματικά δάνεια και υγιή 89 δισεκ. 
Αυτό ονομάζεται οικονομική πανωλεθρία, σημαίνει καταστροφή. 
Τα NPLs είναι ο μηχανισμός αποτυχίας όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της ασκούμενης πολιτικής. 
Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενταφιάζει την οικονομική της πολιτική με δραματικά αυξανόμενα NPLs αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. 

2)Το τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη να χρηματοδοτήσει 250-255 δισεκ. άρα έχει ανάγκη 250-255 δισεκ. ρευστότητα. 
Οι τράπεζες διαθέτουν 126 δισεκ. καταθέσεις και 119 δισεκ. ρευστότητα από το ευρωσύστημα (84,1 δισεκ. ELA).
Ένα τραπεζικό σύστημα που έχει ανάγκη ρευστότητας 250 δισεκ. και τα 119 δισεκ. τα παράσχει η ΕΚΤ (τα 119 δισεκ. αντιστοιχούν στο 35% του ενεργητικού των τραπεζών ή στο 47% της συνολικής ρευστότητας των τραπεζών) αποδεικνύει απόλυτη εξάρτηση. 
Επίσης το χάσμα δανείων 211 δισεκ.  προς καταθέσεις 127 δισεκ. φθάνει τα 84 δισεκ. 
Αυτά τα 84 δισεκ. οι τράπεζες έπρεπε να τα καλύπτουν από καταθέσεις ή άλλους τρόπους (ομολογιακά τιτλοποιήσεις κ.α.) αλλά οι τράπεζες είναι πλήρως απομονωνόμενες από τις αγορές. 

3)Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα συμβεί το εξής στα κεφάλαια των τραπεζών. 
Θα πληγούν από την έκθεση στον ελληνικό κρατικό κίνδυνο (DTA, δάνεια, ομόλογα έντοκα).
Θα πληγούν από την αύξηση των NPLs 
Θα πληγούν λόγω πιστωτικής ασφυξίας στους ισολογισμούς. 
Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες χρεωστάνε 25 δισεκ. στο ΤΧΣ.

Το συμπέρασμα 

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα, αλλά ένα υποτυπώδες τραπεζικό σύστημα που κρατιέται εν ζωή με τεχνική υποστήριξη. 
Είχαμε ένα από τα πιο υγιή και σοβαρά τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης και έχουμε καταλήγει παρίες στο banking. 
Η αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να παραμερίσει τις ιδεοληψίες της περί κακών τραπεζιτών και το κράτος να αποφασίσει να βοηθήσει άμεσα και ενεργά τις τράπεζες.

Υποσημείωση 


Η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια εθνική διαπραγμάτευση ιστορικών διαστάσεων. 
Όμως αν το τραπεζικό σύστημα σταματήσει να λειτουργεί, η καρδιά της οικονομίας, τότε όλοι θα πουν η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε. 
Θα είναι αργά για όλους. 
Προστατέψτε τις τράπεζες με κάθε τρόπο...κύριοι της κυβέρνησης και ο καλύτερος τρόπος είναι η συμφωνία για το όφελος του έθνους, της κοινωνίας, της οικονομίας και των τραπεζών. 

πηγη bankingnews

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.