Χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά η οποία επι τέσσερις μέρες ήταν σε εξέλιξη, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση στην Αθήνα, ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε μία σύλληψη.
Συγκεκριμένα, συνελήφθη χτες το μεσημέρι, Τρίτη 9-6-2015, από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, ένας 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο 46χρονος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, χτες το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν, από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την 6-6-2015.
Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Για 300 χιλ. ευρώ «πνίγηκε» η Αττική από τοξικό νέφος
Στις 300.000 ευρώ κυμαίνεται η αγορά χώματος που θα μπορούσε να σκεπάσει τις εστίες φωτιάς και τους καπνούς στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που έχει γεμίσει την ευρύτερη περιοχή με τοξικό νέφος.
Ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί στο thetoc.gr ότι «για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει το τοξικό νέφος άμεσα πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμα και να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο».
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καλύψει τις δαπάνες αδυνατεί να βρει ένα τόσο μεγάλο ποσό για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης. Πηγές από το Π.Σ. αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ.
Κλειστά τα σχολεία του Ασπρόπυργου με σύσταση του υπουργείου Υγείας
Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή εκτιμάται ως επιβαρυμένη, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.
Άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση.
Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.