Λύσεις σε κοινά προβλήματα με την Ελλάδα, όπως είναι η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα και η μετανάστευση, καλούνται να δώσουν αρκετοί Δήμοι της Γερμανίας, που επίσης βιώνουν την οικονομική κρίση και βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω της διαρκούς απώλειας φορολογικών εσόδων.


Τα παραπάνω ανέφερε η Ιωάννα Ζαχαράκη, ελληνικής καταγωγής δημοτική σύμβουλος στην πόλη Ζόλινγκεν, που είναι σε απόσταση περίπου 20χλμ από το Ντίσελντορφ, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα “Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση” που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης από το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη οι Δήμοι της Γερμανίας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα και έχουν «έλλειμμα στους προϋπολογισμούς που μας αναγκάζει να παίρνουμε δάνεια για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις».

«Συνολικά 61 Δήμοι της Γερμανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αναγκάστηκαν να μπουν σε πρόγραμμα στήριξης, να λάβουν οικονομική βοήθεια από την Ομοσπονδία ή το Κρατίδιο για να μπορέσουν να βγουν από την κρίση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κοντορίνης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Solna, ανέφερε στο οικονομικό «μοντέλο» της Σουηδίας.«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σουηδία το 70% των εσόδων είναι από τους άμεσους φόρους. Με αυτή τη λογική δεν χρειάζεται να χτυπάει ο δήμαρχος την πόρτα κάθε υπουργού για να πάρει χρήματα, αφού έχει δικούς του πόρους τους οποίους μπορεί να κατανέμει όπως θέλει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε πως μετά το 2010 και τα μνημόνια «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε σε επώδυνη διαδικασία περικοπής των πόρων της που ξεπέρασε το 65% και είχε σαν συνέπεια να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε απρόσκοπτα την αποστολή μας».

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τζόλας, ο αναπλ. Γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, είναι ένας θεσμός στον οποίο συμμετέχουν οι Ελληνες της Διασποράς που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις Τοπικές ή Περιφερειακές Αρχές των τόπων κατοικίας τους.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2001, μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών – Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν ενεργά πάνω από 250 αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.