Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων αναμένεται να είναι το τρέχον, με δεδομένο πως τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί αναβρασμός, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση επί των προτάσεων που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση του αδιεξόδου στην ελληνική υπόθεση.

Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που ο τελεσιγραφικός τόνος των δηλώσεων από κοινοτικούς παράγοντες οριοθετεί σαφώς τη διαδικασία, ενώ και η πίεση στις ελληνικές τράπεζες διογκώνεται μέρα με την ημέρα.
Όσο πλησιάζουμε προς τη Δευτέρα της κρίσεως, οπότε και θα λάβουν χώρα με χρονική ακολουθία το Euroworking Group, το Eurogroup και στη συνέχεια και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι στη δημόσια συζήτηση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θέτει με σαφήνεια πλέον το δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία».
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα ανώτερη κυβερνητική πηγή και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε πως «οι δηλώσεις αξιωματούχων με τη μορφή τελεσιγράφου είναι αναμενόμενες, προβλέψιμες και αχρείαστες. Δεν θα βλάψουν την ουσία των συζητήσεων, καθώς, υπάρχει βούληση για συμφωνία και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής πως το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ενδείκνυται για τελεσιγραφικές δηλώσεις, έτερη κυβερνητική πηγή όμως διασαφήνιζε πως «ο στόχος ήταν η διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Θα είμαστε έτοιμοι».
Στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές
Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είχε μείνει στην Αθήνα, την ώρα που ο πρωθυπουργός απουσίαζε στην Αγία Πετρούπολη για να συμμετάσχει στο εκεί οικονομικό φόρουμ. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Σπύρος Σαγιάς συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής, με νέα, ευρύτερη συνάντηση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, να αναμένεται να διεξαχθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν μια συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι ενδέχεται να μπει ένας νέος γύρος ελληνικών παραχωρήσεων, οι οποίες θα εντάσσονται στο πλαίσιο των ισοδυνάμων μέτρων που ζητούν οι εταίροι, προκειμένου να αντικατασταθούν τα μέτρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδιδαμε από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου, από το οποίο βγήκε μαύρος καπνός, η κυβέρνηση βάζει ανεπίσημα εκ νέου το ασφαλιστικό στο τραπέζι.
Από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται μια προσπάθεια αποφυγής των περικοπών των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου, όπως ζητούν οι δανειστές για δύο λόγους:
1) Όπως εκτιμούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μια τέτοια ανακοίνωση, θα οδηγούσε πολλούς από όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να κινήσουν διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να αποχωρήσουν, έστω και με μειωμένη σύνταξη.
2) Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως, αν συντελεστεί κάτι τέτοιο, αυτό επί της ουσίας θα συνιστά βόμβα για τις αναλογιστικές μελέτες που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ριζικά η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και νέες περικοπές σε συντάξεις να είναι άμεσα απαιτητές. Αντ’ αυτού, όπως επιβεβαίωνε υπουργός  η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιδοτήσεις, ώστε να αποφευχθεί δια της πλαγίας οδού η επιβάρυνση του συστήματος. Τέλος, ως προς το ασφαλιστικό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο μείωσης κάποιων υψηλών κύριων και επικουρικών συντάξεων, αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από κανέναν.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν με αρμοδιότητα το ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις μιλώντας στο πρακτορείο MNI ανέφερε πως η βάση συζήτησης για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, η οποία επί της ουσίας απαγορεύει το ονομαστικό κούρεμα, αλλά επιτρέπει επέκταση ωριμάνσεων των ομολόγων που διακρατούν οι πιστωτές μας, συνδυαστικά με μείωση επιτοκίων. Η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει σαφής δέσμευση των εταίρων για το χρέος, όπως και για το αναπτυξιακό πακέτο 35 δις, το οποίο πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ στον κύριο Τσίπρα.
Επικοινωνίες Τσίπρα - Με προσθήκες η ευρωσύνοδος
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από νωρίς το Σάββατο το πρωί στο γραφείο του, όπου θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις, όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και επικοινωνίες με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και σε κάθε περίπτωση με τον κύριο Γιούνκερ, μιας και το τηλεφώνημα που προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έγινε την Παρασκευή. Η μέρα του τηλεφωνήματος είναι ακόμα ανοιχτή.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας προσεκλήθηκαν από τον κύριο Τουσκ και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εταίροι: «Η συμφωνία είναι εφικτή, αν…»
Το απόγευμα της Παρασκευής κύκλοι της Κομισιόν, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη πως, παρά και το αυξημένο θερμόμετρο στις δηλώσεις των αξιωματούχων, μια συμφωνία είναι εφικτή. Βέβαια, στις Βρυξέλλες αποτελεί κοινό τόπο πως η κυβέρνηση θα πρέπει μεν να αντιπροτείνει ισοδύναμα, αλλά και ισοδύναμα που θα έχουν βέβαιη προοπτική εισπραξιμότητας, καθώς πρέπει να αποφευχθεί απόκλιση από τον ήδη χαμηλωμένο στόχο του πλεονάσματος.
Ο στόχος που υπάρχει πλέον στις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά μια περίοδο που εκτείνεται από τους τρεις έως τους έξι μήνες (η διάρκεια θα καθοριστεί με βάση αρκετούς παράγοντες), με χρησιμοποίηση ήδη υπαρχόντων πόρων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός χρεοστασίου.
Πλην όμως, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο και σε άλλες πρωτεύουσες αναμένουν ένα ισχυρό σήμα του πρωθυπουργού πως είναι αποφασισμένος για μια συμφωνία, η οποία θα ξορκίσει τα φαντάσματα. Μάλιστα, το θέμα της συμφωνίας τέθηκε και στο ΔΣ του ΔΝΤ που συνεδρίασε για την Κύπρο, έστω και για λίγο, με τα μέλη του Ταμείου να ενημερώνονται πως μια συμφωνία πρέπει να αναμένεται, εκτός και αν ανατραπούν πάλι τα δεδομένα με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
Τράπεζες «στο κόκκινο»
Βεβαίως, η όλη συζήτηση διεξάγεται με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για την παροχή πρόσθετων πόρων του ELA, αλλά και από το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία διαρροή για το ακριβές ποσό της αύξησης.
Και μπορεί πολλά να λέγονται για το ποσό της αύξησης, η αλήθεια είναι όμως πως η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών συνεχίστηκε και την Παρασκευή, με ένα ποσό αρκετά άνω του 1 δις ευρώ να κάνει φτερά, κάτι που επιβάρυνε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Όπως εκτιμούσαν αρμόδιες τραπεζικές πηγές, το ποσό της αύξησης από την ΕΚΤ θα είναι επαρκές σε κάθε περίπτωση ως τη Δευτέρα. Τι θα γίνει μετά όμως; Αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά και συμπεριλαμβάνουν στο σκεπτικό τους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.