Έχει προταθεί 5μηνη παράταση και 15-16 δισ αλλά απορρίπτεται από την Ελλάδα
(upd14)Συνεχίζεται το διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών καθώς μετά την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel ότι δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, ήρθε η ελληνική απάντηση που απέρριψε την 5μηνη παράταση και την χρηματοδότηση με 15,5 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την παντελώς ανεπαρκή.  
Η ελληνική πλευρά περιμένει νέα πρόταση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές φαίνονται πρόθυμοι να επανεξετάσουν το θέμα του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία. 
Άλλες ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν πως ξεπερνούν το 50% οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου, απειλώντας όμως ανοιχτά πως χωρίς λύση το Σάββατο, έρχονται τα capital controls.
Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι το Eurogroup προετοιμάζεται για πλάνο χρεοκοπίας της Ελλάδος αν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει την νέα πρόταση των δανειστών.
H Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel επιμένει πως η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα είναι γενναιόδωρη και πρέπει να την αποδεχθεί ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, όμως από την πλευρά του διαμηνύει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς. 
Η νέα πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατά 5 μήνες, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και τη σταδιακή εκταμίευση 15-16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημείωμα το οποίο έχει διαρρεύσει. 
Σύμφωνα με τις διαρροές, αναφέρεται ότι η πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές και περάσουν οι πρώτοι νόμοι.
Νωρίτερα το ζήτημα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος καθώς και η χρηματοδότηση της Ελλάδας συζητήθηκαν και στην έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργύ Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, σύμφωνα με γαλλικές πηγές. 
Η συνάντηση, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο 27 Ιουνίου στις 18:00 ώρα Ελλάδος. 
Ωστόσο κυκλοφορούν φήμες που αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιο αν θα υλοποιηθεί έκτακτο Eurogroup αύριο 27 Ιουνίου, λόγω εμπλοκών αλλά ακόμη η φήμη αυτή δεν έχει διασταυρωθεί. 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel ζήτησε από τον Τσίπρα αύριο στο Eurogroup να κλειδώσει η συμφωνία και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα 29 Ιουνίου χωρίς συμφωνία. 
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., οριστικοποιήθηκε χτες το βράδυ 25 Ιουνίου, ενώ ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά. 
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει στηρίξει αρκετές ελπίδες για τη γεφύρωση του χάσματος στη νέα έκτακτη συνάντηση. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.