Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που ανατράπηκε δύο φορές από το στρατό όσο ήταν στην προεδρία, πέθανε στο νοσοκομείο σε ηλικία 91 ετών.


Ο Ντεμιρέλ, που ήταν πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επτά φορές από την δεκαετία του '60 έως τη δεκαετία του '90 και πρόεδρος από το 1993 έως το 2000, πέθανε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah και άλλα μέσα.

Το νοσοκομείο Γκιουβέν, της τουρκικής πρωτεύουσας, επιβεβαίωσε το θάνατο του Τούρκου ηγέτη με σχετική ανακοίνωση.


O Ντεμιρέλ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1961 με το κόμμα της Δικαιοσύνης, του οποίου πήρε τα ηνία το 1964. Το 1965 όταν το κόμμα του Ντεμιρέλ νίκησε με αυτοδυναμία στις εκλογές ο Ντεμιρέλ έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός μέχρι το πραξικόπημα του 1980 οπότε και ίσχυσε νέο Σύνταγμα στη χώρα, το οποίο απαγόρευε τη συμμετοχή του ιδίου και άλλων πολιτικών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Το 1987 ανέλαβε την ηγεσία του Ορθού Δρόμου, με το οποίο εξελέγη για έβδομη φορά πρωθυπουργός έως το 1993, όταν μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Το 2000 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση απέρριψε τροπολογία που θα επέτρεπε την επανεκλογή του Προέδρου, οπότε ο Ντεμιρέλ αποσύρθηκε με το τέλος της θητείας του την ίδια χρονιά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.