Απόψε αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο διορθώνονται στρεβλώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έλαβε το «πράσινο φως» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, η οποία έκανε μικρής έκτασης παρατηρήσεις σε διατάξεις που αφορούσαν στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και στην μη αναδρομικότητα κάποιων ρυθμίσεων.

Σημειώνεται πως με τις αλλαγές που επιφέρει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο δεν υπολογίζεται ως τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς συγγενείς.

Πάντως, η διάταξις αυτή μικρή διαφορά θα επιφέρει στους κατ' επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες που πλέον θεωρούνται επιχειρηματίες και καλούνται να πληρώσουν για το εισόδημα που απέκτησαν το 2014 φόρο 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος προσαυξημένου κατά 27,5% λόγω προκαταβολής φόρου.

Υπενθυμίζεται πως για το εισόδημα του 2013 οι αγρότες φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο έως και 9.500 ευρώ.

Βαλαβάνη κατά Μητσοτάκη 

Κάθετα αντίθετη με τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη περί «οργίου προσλήψεων από την κυβέρνηση» εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη κατά τη συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου.

Όπως σημείωσε η Ν. Βαλαβάνη, οι μόνες προσλήψεις που έγιναν αφορούν την επαναπρόσσληψη των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών, των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Αυτό είναι το «όργιο των προσήψεων»; αναρωτήθηκε η αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι όσες άλλες έχουν γίνει αφορούν ένα μέρος αυτών που έπρεπε να γίνουν το 2014, και δεν έγιναν, και μάλιστα, όπως είπε, αφορούν διαδικασία ΑΣΕΠ.

Εξάλλου, η Ν. Βαλαβάνη αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου και σημείωσε ότι υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ένα τσουνάμι εξόδου έμπειρων ανθρώπων. Μάλιστα, όπως είπε, «την κίνηση αυτή την επιδίωξαν κάποιοι απ' έξω και τους βοήθησαν και από μέσα»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.