Δεν υπάρχει καμία συμφωνία και οι κρίσιμες διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές παραμένουν στο ακέραιο, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη υπογράμμισε: «Εμείς δεν υπογράφουμε ασυνεπείς δημοσιονομικά και μισανθρωπιστικές συμφωνίες» συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για το 2015.
«Σήμερα μας ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει. Αυτό που έχει γραφεί για 1% πλεόνασμα για το 2015 δεν ισχύει» είπε, και πρόσθεσε: «Όταν ζητούν 3,5% - 3% κατά μέσο όρο πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια στην βάση μιας υπόθεσης ότι θα έχουμε πάνω από 3% ρυθμό ανάπτυξης και παράλληλα ζητούν μέτρα 3% του ΑΕΠ με αύξηση του ΦΠΑ εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «αν η κυβέρνηση υπογράψει τώρα την πρόταση των εταίρων τότε σε 6 μήνες θα είμαστε πάλι εδώ να μιλάμε για την συνέχιση της σκοτοδίνης». Τόνισε, όμως, ότι «σε επίπεδο κορυφής -όχι σε επίπεδο κλιμακίων- έχουμε συμφωνήσει σε κοινό conditionality» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αντιμετώπιση του χρέους ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «το Brussels Group τελείωσε. Πλέον οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε πολιτικό επίπεδο».
Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι τρεις είναι οι όροι που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη συμφωνία:
- Μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μεταρρύθμιση η περικοπή. Μεταρρύθμιση είναι δημιουργία συνθηκών για μείωση δαπανών και αύξηση βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος. Γι αυτό αγωνιζόμαστε με εταίρους όταν μας ζητούν 23% ΦΠΑ για ηλεκτρικό ρεύμα λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση.
- Δεν ζητάμε κούρεμα. Από την πρώτη ημέρα η πρότασή μου είναι για μεταφορές χρέους. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι απλή και έχει στόχο να διαγραφεί το Grexit. Η πρότασή μας στην οποία δεν έχουν τολμήσει να κάνουν κριτική αλλά δεν την συζητούν προβλέπει: ότι τα 27 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ να μετακινηθούν προς το μέλλον ώστε να εξασφαλίσουμε επίλυση χρηματοδοτικού κενού και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να γίνει με νέο δάνειο από τον ESM. Το παθητικό πηγαίνει στον ESM με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη ωρίμανση 20-30 χρόνια.
- Πακέτο επενδυτικό που θα ελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με ιδιωτικοποιήσεις.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου