Ναυάγιο και στις νέες συνομιλίες Τσίπρα-πιστωτών. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο Eurogroup που αρχίζει σε λίγη ώρα. Κείμενα κατέθεσαν οι δύο πλευρές.




Σε αποτυχία κατέληξαν οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές και σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι θεσμοί συμφώνησαν ομόφωνα σε ένα κείμενο που θα κατατεθεί στο Eurogroup. 

To σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την οριστική απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα αρχίσει στις 14:30 οπότε και λήγει το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι δανειστές στην Ελλάδα.

Το έγγραφο των θεσμών δεν απέχει από την πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών. Με την προθεσμία να εκπνέει αυτή τη στιγμή και μία ώρα πριν από το Eurogroup, συντάσσεται, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.

Το κείμενο των πιστωτών

To «feasibility blueprint» 9 σελίδων των θεσμών για την Ελλάδα το οποίο θα λάβει το Eurogroup, έχουν στα χέρια τους οι Financial Times και ο Πίτερ Σπίγκελ.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, γίνονται κάποιες παραχωρήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις απαιτήσεις των πιστωτών, δηλαδή την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την ταχύτερη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη έως το 2022, πολύ πιο γρήγορα από ότι είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά (αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο του Τσίπρα που υποβλήθηκε στις Δευτέρα, προτείνει το 2025).

Ομως, υπάρχει μια σημαντική παραχώρηση των πιστωτών στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, επίσης.

Οι πιστωτές έχουν προσπαθήσει να καταργήσουν το ΕΚΑΣ, μέχρι το 2017 το αργότερο. Η Αθήνα προσέφερε την κατάργησή του 2020. Το νέο σχέδιο μειώνει τη διαφορά με deadline τον Δεκέμβριο το 2019.

Η σταδιακή κατάργηση θα αρχίσει αμέσως, όμως, με το πλουσιότερο 20% των δικαιούχων να χάνουν το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.

Υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που επέζησαν όπως, μεταξύ άλλων, η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων στην υγειονομική περίθαλψη από το 4% στο 6%.

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η αναμόρφωση του ΦΠΑ. Εδώ, επίσης, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιους συμβιβασμούς με το ελληνικό σχέδιο. Οι πιστωτές είχαν αρχικά ζητήσει ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με συντελεστή 23% Οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει με την ελληνική πρόταση ενός συστήματος τριών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένου του 6% για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιβλία και το θέατρο.

Οι πιστωτές συμφώνησαν στη διατήρηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρικής ενέργειας στο 13%. Τα «βασικά τρόφιμα» πάνε επίσης στην μέση κατηγορία ΦΠΑ, αλλά φαίνεται ότι όλα τα άλλα είδη τροφίμων - συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των επεξεργασμένων τροφίμων- πάνε στο υψηλότερο 23%.

Ένα άλλο πλήγμα για την Αθήνα: Το σχέδιο των πιστωτών δεν συμφωνεί με τις απαλλαγές στον ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο για τους κυβερνητικός εταίρους του Τσίπρας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως σημειώνει ο Σπίγκελ.

Σε άλλα φορολογικά θέματα, οι πιστωτές διατηρούν την πρόταση της αύξησης των εταιρικών φόρων από το σημερινό ποσοστό του 26%, αλλά αντί να το μετακινήσουν στο 29%, όπως προτείνει ο Τσίπρας, θα είναι 28%.

Επίσης απορρίπτεται η ελληνική πρόταση ενός εφάπαξ 12% φόρου επί όλων των εταιρικών κερδών άνω των € 500.000. Αλλά το σχέδιο των πιστωτών κρατά την πρόταση Τσίπρα για αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα σκάφη αναψυχής από το 10% στο 13%.

Κατεβάστε από εδώ τις προηγούμενες προτάσεις των πιστωτών

Κείμενο καταθέτει και η ελληνική πλευρά  

Η ελληνική πλευρά καταθέτει το δικό της κείμενο στο Eurogroup και έχει χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία. Στο ελληνικό κείμενο υπάρχει αλλαγή που αναφέρεται στην εξαίρεση των νησιών από τον ΦΠΑ.

Νon Paper Μαξίμου

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.

Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι προθεσμία για συμφωνία με την Ελλάδα λήγει την Κυριακή και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός έως τις 17:00 το απόγευμα. "Το Eurogroup θα εξετάσεις τις νέες προτάσεις της Ελλάδας. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελληνική πρόταση, θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές", δήλωσε. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.