Για "ασαφές αναμάσημα" προηγούμενων ελληνικών σχεδίων έκανε λόγο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους πιστωτές.
Την ίδια στιγμή, δύο αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, χαρακτήρισαν τη νέα ελληνική πρόταση ως ανεπαρκή.
"Αυτό που έχει υποβληθεί δεν αρκεί για να κινήσει τη διαδικασία προς τα εμπρός” είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
"Δεν είναι ικανοποιητικό και δεν είναι αποδεκτό από τα κράτη μέλη θα έλεγα” δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η Κομισιόν χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τις νέες προτάσεις που έστειλε η Ελλάδα, καθώς και ότι "υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις που κυκλοφορούν, μεταξύ των οποίων και οι νέες προτάσεις που ελήφθησαν σήμερα το πρωί. Οι τρεις θεσμοί τώρα αξιολογούν τις προτάσεις με προσοχή".
Η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε χθες νέο κείμενο που περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 αλλά και ξεχωριστή πρόταση με σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προς τον επίτροπο Pierre Moscovici.
Ειδικότερα, κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν πως χθες η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε στον
Επίτροπο Pierre Moscovici δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.
Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους, αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου.
Άλλες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν παράλληλα, πως η κυβερνητική αποστολή ( Γ. Χουλιαράκης, Ν.Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος) θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν και νέα συνάντηση με τον Επίτροπο Moscovisci ή-και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η πρόταση για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα σε ξεχωριστό τρισέλιδο έγγραφο ζητάει να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον ESM για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης που έχουν μείνει στο ΤΧΣ, καθώς και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος.
Σε δημοσίευμά του το DJ επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ανεβάσει τον πήχη για πρωτογενές πλεόνασμα στη νέα πρόταση που απέστειλε σήμερα στους θεσμούς σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα πρόταση ανεβάζει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασα στο 0,75% του ΑΕΠ φέτος, στο 1,75% το 2016 και στο 2,5% το 2017 έναντι αρχικού στόχου 0,6% και 1,5% για τα έτη 2015 και 2016, αντίστοιχα.
Η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει επίσης και τον στόχο για έσοδα από ΦΠΑ το 2016 στα 1,36 δις. ευρώ, ενώ οι δανειστές απαιτούν μεγαλύτερα έσοδα ύψους 1,8 δις. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι νέες προτάσεις της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν μια βάση συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ένας εξ αυτών υποστήριξε πως οι ελληνικές προτάσεις υπολείπονται λεπτομερειών σε βασικά πεδία διαφωνιών των δύο πλευρών, όπως τα εργασιακά.
Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, η Ελλάδα έχει υποβάλει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο στους ΕΕ και ΔΝΤ, μία ημέρα προτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζητήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Μάλιστα κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όντως υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές απάντησαν ήδη, και συγκεκριμένα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως η νέα πρόταση είναι ένα "ασαφές αναμάσημα" προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, και διερωτήθηκε πόσο αξιόπιστο είναι.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), οι πιστωτές "βρίσκονται τώρα στη διαδικασία μελέτης της λίστας των αντί-προτάσεων", οι οποίες έφθασαν δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker κατήγγειλε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή του για να στείλει στις Βρυξέλλες τα σχέδια.
Το Reuters από την πλευρά του επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει λάβει μια νέα πρόταση από την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν νέα χρηματοδότηση, και τώρα την αξιολογούν.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η πρόταση στόχο έχει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σε θέματα όπως οι συντάξεις ή η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου