Νέο τελεσίγραφο φέρονται να έστειλαν προς την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ .


Νέο τελεσίγραφο φέρονται να έστειλαν προς την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής που είχαν με τον Α. Τσίπρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

«Η Γαλλία και η Γερμανία είπαν στην Ελλάδα ότι πρέπει να υπάρξει μια οριστικοποιημένη συμφωνία με τους τρεις θεσμούς πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», σημειώνουν οι FΤ.

Οι δυο ηγέτες φέρονται να υπενθύμισαν στον Α. Τσίπρα ότι απαιτείται ένα «Staff Level Agreement» με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν τη Σύνοδο. Όπως του είπαν, σύμφωνα πάντα με τους FT, η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι για διαπραγματεύσεις -που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατες σε ένα forum με 19 εκπροσώπους- ενώ τον προέτρεψαν να φτάσει σε μια συμφωνία με τους Θεσμούς.

Την ίδια στιγμή σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την αποστολή των νέων ελληνικών, καθώς κοινοτικές πηγές φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το σχετικό κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας θα συναντηθούν την Κυριακή στις 18.00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν μια δυνατή συμφωνία, αλλά η συνάντηση μπορεί να είναι παραγωγική μόνο αν η Αθήνα υποβάλλει μια νέα πρόταση που μπορούν να συζητήσουν, ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters

«Σε αυτό το στάδιο, μια πρόταση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο.

Από την άλλη, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ δήλωσε από το Μιλάνο πως η Ελλάδα παρουσίασε νέες προτάσεις στους δανειστές. «Η Ελλάδα έστειλε στην Κομισιόν και νομίζω και στους θεσμούς τις νέες της προτάσεις», σημείωσε ο κ. Ολάντ. Κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο των νέων προτάσεων, ωστόσο οι θεσμοί είναι εκείνοι που θα κάνουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε.


Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, άλλες πηγές από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Reuters ότι η το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει το θέμα της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εντολές για εκταμίευση καταθέσεων για τη Δευτέρα έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, λίγο μετά τις 17.00 ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες  όπου βρίσκεται ήδη για διαβουλεύσεις με τους εταίρους ο υπουργός Ν. Παππάς.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.