Μετά και την έγκριση της πρότασης δημοψηφίσματος από τη Βουλή, η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους επικεφαλής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να ετοιμάζονται να βγουν μπροστά, ώστε η χώρα να μην πάρει το δρόμο της εξόδου από την Ευρώπη, όπως λένε.

Στη ΝΔ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μέλος της Ευρώπης. Μετά τις οξύτατες αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια της Βουλής για απόπειρα πραξικοπήματος της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε στο ήδη κανονισμένο του ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όπου του υπογράμμισε πως η εθνική θέση βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο κύριος Παυλόπουλος αντέτεινε πως η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάραχτη, λαμβάνοντας έτσι έμμεσα θέση στα όσα δραματικά συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.

Αύριο Δευτέρα στις 14:00 συγκαλείται η ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή. Δεν αναμένεται να υπάρξει εξαντλητική συζήτηση, καθώς η θέση σύσσωμης της ΚΟ της ΝΔ είναι κοινή πως η θέση και η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Ο κύριος Σαμαράς αναμένεται να εκφωνήσει μια σκληρή κατά της κυβέρνησης ομιλία εκ νέου και αυτό που πρόκειται επίσης να γίνει είναι να καθοριστούν οι δράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κρίσιμη εβδομάδα έως το δημοψήφισμα της Κυριακής, αν όντως αυτό πραγματοποιηθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης αναλαμβάνουν θεσμικές πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση των ευρύτερων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά αναφέρουν πως σήμερα Κυριακή στις 17.30 θα υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξουν συναντήσεις με τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ (στις 10:30), και τον Σταύρο Θεοδωράκη (δεν έχει καθοριστεί ακόμα ώρα). Σε κάθε περίπτωση, στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα συνιστά de facto ρήξη, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα.

Στο Ποτάμι από την άλλη κινούνται μεν σε πιο ήπιους τόνους, όμως τόσο η πρώτη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη τα ξημερώματα του Σαββάτου όσο και η ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής καταδεικνύουν πως το Ποτάμι πρόκειται να μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα και με αρκετές δημόσιες πρωτοβουλίες.

Πάντως, αυτό που αυτή την ώρα δεν προκύπτει, είναι πως υπάρχει ειλημμένη απόφαση στα επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για συμπόρευση. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας, μιας και τα τρία κόμματα τάσσονται πάση θυσία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη στις 19:30 στο Σύνταγμα θα διεξαχθεί ακόμα μια συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη», η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να έχει ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση από τις δύο προηγούμενες, κυρίως λόγω της εθνικής κρισιμότητας των στιγμών που ζούμε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.