Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αποκάλυψε στην μεσημεριανή ενημέρωση των συντακτών ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες προστάσεις «δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα – Γιούνκερ και Ντάισελμπουμ», ζητώντας ουσιαστικά νέα μέτρα.


Πρακτικά ο Μ. Σχοινάς έριξε το μπαλάκι στην Αθήνα υποστηρίζοντας ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και του έλληνα πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα στις προτάσεις που έστειλε ανέβαζε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο στο 0,75% φέτος και στο 1,75% για το 2016 έναντι της πρότασης των θεσμών που κάνει λόγο για πλεόνασμα 1% και 2% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. 

Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση στις ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν την Δευτέρα. Πηγή του Μαξίμου σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο Νίκος Παππάς είχε ζητήσει γραπτώς απαντήσεις καθώς οργίζαν οι φήμες ότι η Κομισιόν ήταν αρνητική. Μάλιστα χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι οι πληροφορίες που διακινούνταν δεν αντικατόπτριζαν τις θέσεις της Κομισιόν.

Ερωτηματικά για το ραντεβού με Μέρκελ και Ολαντ

Την ίδια στιγμή «νέφος» καλύπτει το εάν θα γίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολαντ και την Αγκελα Μέρκελ.

Δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση υποστηρίζει γαλλική πηγή στο Reuters. «Δεν έχει καθοριστεί ραντεβού σε αυτό το στάδιο, θα δούμε τι θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί [Βρυξέλλες]». Ανάλογες πληροφορίες διακινούνται και από την πλευρά του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνεται η συνάντηση με τους δυο ηγέτες, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν έχουν κάποια διαφορετική ενημέρωση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.