Το θέμα του περιορισμένου χρόνου που έχει μπροστά της η Ελλάδα έθεσαν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη σύνοδο των G7.


Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος», σχολίασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου των G7, αναφερόμενη στο ελληνικό ζήτημα.

«Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη.

Όπως σημείωσε η κα Μέρκελ, στη σύνοδο των G7 «συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις».

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη», είπε η καγκελάριος, «αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα».

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα», υποστήριξε η καγκελάριος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου των G7, καθώς τόνισε ότι πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα.

«Αυτή είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να πάμε πιο γρήγορα και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει πιο γρήγορα, για να αποφύγει τις αμφιβολίες και τα υποθετικά σενάρια» ανέφερε.

«Αν θέλουμε – και όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε πει ότι θέλουμε – να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρέπει να πάμε προς μια λύση, σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν θα είναι στο τέλος του μήνα. Για να σημειώσουμε πρόοδο πρέπει γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή ημέρες, οι τεχνικές συζητήσεις να συγκλίνουν και να αντικατασταθούν οι προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα με εναλλακτικά μέτρα» τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση.



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.