Πόλεμος τελεσιγράφων και «συζητήσεων» για Grexit ενώ εξελίσσονται επαφές στις Βρυξέλλες. Η δραματική σύσκεψη στο Μαξίμου και οι πιέσεις για οριστικές αποφάσεις. Οι νέες κόκκινες γραμμές και τα ερωτηματικά για το χρέος. Συνεδριάζει η Bundestag την Πέμπτη για Ελλάδα.


Ωρες μεγάλων εκβιασμών και... κοφτερών μαχαιριών μετράμε από χθες χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης, 18 Ιουνίου.

Εκεί που όλοι μιλούσαν για ένα Eurogroup που θα αποτελέσει μεν ορόσημο αλλά όχι κατ΄ ανάγκην καταληκτικό σταθμό της διαπραγμάτευσης, ήρθε η Ανγκελα Μέρκελ να ανακοινώσει ότι, την ίδια ημέρα, συγκαλεί το γερμανικό Κοινοβούλιο με θέμα «την Ελλάδα».

Λογικά, η εν λόγω συνεδρίαση θα έπρεπε να ορισθεί για την επομένη, ώστε να μην συμπέσουν Eurogroup και Bundestag. Πίσω από την επίκληση των προσχημάτων, ωστόσο, κρύβεται η παραδοχή όσων γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα ευρω-όργανα: εν προκειμένω, το κλίμα θα έχει διαμορφωθεί νωρίτερα στο EuroWorking Group που ξεκινά τη Δευτέρα.

Οπερ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (και όχι μόνο) θα γνωρίζουν πριν συγκεντρωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης εάν η τετράμηνη διαπραγμάτευση των δανειστών με τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα «βγάζει» συμφωνία ή ρήξη.

Μελετούν το Grexit

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «δραματική» τη χθεσινή, πολύωρη, σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Οι συστάσεις-τελεσίγραφα που έστειλαν «θεσμοί», ηγέτες και αξιωματούχοι για άμεση (εντός 24ωρου) διαμόρφωση και επίδοση νέας τροποποιημένης πρότασης, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που έστειλαν μέσω μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και δικτύων περί επεξεργασίας σχεδίων για πτώχευσης και Grexit, δεν άφησαν καμία αμφιβολία για τη δοκιμασία της κυβερνητικής αντοχής.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διέψευσαν το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε «δήθεν συζήτηση» για χρεοκοπία της Ελλάδας στο Euro Working Group, όπως και του Bloomberg που έκανε λόγο για 24ωρο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά.

Οι νέες κόκκινες γραμμές

Στην αρχή της σύσκεψης το Μαξίμου κοινοποίησε με non paper τις νέες απαραβίαστες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

Αποστολή κορυφής στις Βρυξέλλες

Λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, εστάλη ένα δεύτερο ενημερωτικό δελτίο για την μετάβαση στις Βρυξέλλες εκπροσώπων του πρωθυπουργού (Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη) προκειμένου «να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών» από σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα, με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών. Πάντως, δεν αναφέρεται με ποιούς ακριβώς θα συναντηθούν (σ.σ. o αρμόδιος Επίτροπος με τον οποίον έγιναν οι ανάλογες επαφές την προηγούμενη εβδομάδα είναι εκτός πλάνου αφού... παντρεύεται).

Επίσης, οι «θεσμοί» φρόντισαν να κάνουν σαφές ότι πλέον είναι η ώρα της (ελληνικής) πρότασης και όχι της συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Διαμήνυσαν ότι οι συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν και από τους τρεις θεσμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε σπεύσει την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα γίνει η τεχνική αξιολόγηση και μετά η πολιτική συζήτηση.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι...

Στο χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης αποτυπώθηκε η δραματικότητα της κατάστασης: "Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες", αναφέρεται.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης – όπως παρατίθεται – ότι «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%», στρέφει την προσοχή σε μία πλευρά του δημοσιονομικού, αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα για όλα τα (καυτά και πολλά) υπόλοιπα. 

"Αργότερα το χρέος";

Αργά το βράδυ, κυβερνητικός παράγοντας μιλούσε για "ελαφριά υποχώρηση" στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, λέγοντας ότι θα μπορούσε απλώς να ενταχθεί στο κείμενο της συμφωνίας «ως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί» χωρίς ρητές δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.

«Οπως και το ασφαλιστικό», πρόσθετε , εκφράζοντας την προσδοκία ότι «και οι δύο μπάλες μπορούν να πεταχτούν στις κερκίδες» προκειμένου να συμφωνηθούν τα υπόλοιπα.

Ως προς το θέμα του χρέους έχει τη σημασία της η δήλωση του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ με την οποία περιέγραψε τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς: «Δεν θα είναι συμφωνία θα είναι μια λύση που θα διατηρεί τη κοινωνική συνοχή, θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα θα δίνει λύση στο μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας και άρα θα δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας τους χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.