Οι δανειστές εμμένουν σε ΦΠΑ και συντάξεις
Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα φετινά εισοδήματα, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές ζητούν τώρα οι δανειστές, παράλληλα με τις εμμονές τους σε ΦΠΑ και συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τα κλιμάκια των τεχνοκρατών, τα οποία συνεχίζουν το έργο τους ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε επίπεδο … κορυφής, ένα ακόμα μέτρο που έπεσε στο τραπέζι, είναι οι αλλαγές από φέτος στα εισοδηματικά κλιμάκια και τους φορολογικούς συντελεστές (22%, 32% και 42%), με ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά της πρότασης των δανειστών η οποία προέβλεπε επίσης την φορολόγηση των αγροτών όχι με 13% αλλά με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές 26% και 33%.
Παράλληλα, η προσπάθεια προσέγγισης στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στο μείζον ζήτημα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2016, που ζητούν οι πιστωτές, επανέφερε στο τραπέζι την έμμεση μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω της αύξησης της εισφοράς (από 4% σε 6%) που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πιέζουν να προστεθεί το μέτρο σ’ αυτό της περικοπής της πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο, κατά τους δανειστές δεν είναι αρκετό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ασφαλιστικού.
Ο ΦΠΑ
Ανεξάρτητα από τα εναλλακτικά σενάρια που συζητιούνται, οι δανειστές συνεχίσουν το …βιολί τους με τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%.
Ζητούν την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% όχι μόνο για τις μεταφορές και τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα αλλά και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Το μέτρο αυτό αν γινόταν δεκτό από την ελληνική πλευρά θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν άμεσα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου κατά 8,85% με επιζήμιες επιπτώσεις ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα έρχονταν αντιμέτωπες με μια ακόμη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Με βάση τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για το 2014, η αύξηση του συντελεστή στο 23% θα μπορούσε να αποδώσει τουλάχιστον 570 εκατ. ευρώ. Με ΦΠΑ 13% το Δημόσιο είχε πέρυσι έσοδα της τάξης των 730 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή στο 23% τα έσοδα θα εκτινάσσονταν στο 1,3 δισ.
Φορολογία εισοδήματος
Όσον αφορά στη φορολογική κλίμακα, αν υιοθετηθούν οι προτάσεις των πιστωτών θα μειωθεί η έκπτωση φόρου εισοδήματος των 2.100 ευρώ που χορηγείται ολόκληρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και αποκλιμακώνεται σταδιακά για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ.
Μια τέτοια παρέμβαση θα είχε ως συνέπεια να μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ, το οποίο προκύπτει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ λόγω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, και να αυξηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ, καθώς θα περιοριζόταν αναλογικά η έκπτωση φόρου.
Επίσης, η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων με αφορολόγητο όριο μειωμένο από τις 12.000 ευρώ στο επίπεδο του νέου μειωμένου αφορολογήτου (που θα προέκυπτε μετά την περικοπή της έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ) και με συντελεστές αυξημένους από τα επίπεδα του 0,7% - 2,8% στα επίπεδα του 1% - 4%, θα σήμαινε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ αλλά και για πολλούς άλλους με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από το όριο αυτό.
Η αναδρομική από 1-1-2015 εφαρμογή των μέτρων, θα οδηγούσε και σε αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος για μεγάλο αριθμό μισθωτών και συνταξιούχων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου