«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας», είπε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.

«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», που βασίστηκε σε καθεστώς εκβιασμού και ασφυξίας.

«Ο δρόμος δεν θα είναι ανοιχτός, είπε και πρόσθεσε ότι ευθύνη μας και καθήκον να σηκώσουμε αυτό το βάρος,όσοι ο ελληνικός λαός είναι δίπλα μας και μάς εμπιστεύεται».

«Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε», είπε ο Πρωθυπουργός.


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων εξαπολύοντας επίθεση κατά των δανειστών λέγοντας ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».

Οι θεσμοί όχι μόνο ζητούν υπερβολικά υψηλούς στόχους, αλλά  όταν αυτούς τους στόχους τους καλύπτουμε με ισοδύναμα, τα αρνούνται.

Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια.

Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω το ποιος θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Εχει  έρθει η ώρα τη κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι κόσμος της εργασίας», είπε.

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Κάλεσε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα εάν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή θέλουν να επανέρχεται διαρκώς και επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να κριθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ.

«Έχουμε λάβει εντολή τετραετίας», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.