Νέος κύκλος προσπαθειών,πρωτοβουλιών αλλά και πιέσεων προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα και η τελευταία ευκαιρία συμφωνίας Αθήνας και εταίρων


Νέος κύκλος προσπαθειών,πρωτοβουλιών αλλά και πιέσεων προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα και η τελευταία ευκαιρία συμφωνίας Αθήνας και εταίρων ,ξεκίνησε με αφετηρία νέο τηλεφώνημα του Ζ.Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης.

Κυβερνητικά στελέχη δεν επιβεβαίωναν τις πληροφορίες που εμφάνιζαν τον κ. Γιουνκέρ να επανέρχεται με νέα συμβιβαστική πρόταση ωστόσο αλλά άφηναν να εννοηθεί πως το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις θεωρώντας ως ούτως ή άλλως «καμένο» το αυριανό Eurogroup στο οποίο θα παραστεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα παρουσιάσει καμιά καινούργια πρόταση αλλά η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή σε κάθε νέα πρόταση που θα εμφανίσουν οι θεσμοί.

Τεχνική και ουσιαστική αδυναμία να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο Eurogroup βλέπουν και στις Βρυξέλλες όσο οι δανειστές εμμένουν στις προτάσεις και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι είναι έτοιμος για το μεγάλο όχι.

 Βερολίνο: Θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μετά το Eurogroup

Στη Γερμανική πρωτεύουσα το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Αθήνα και οι διαθέσεις της Μέρκελ αναμένεται να αποτυπωθούν στην ομιλία της την Πέμπτη στην Bundestag. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας επανέλαβε πως η κ. Μέρκελ επιθυμεί και εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρξουν σαφή και αποφασιστικά βήματα από ελληνικής πλευράς. Την στάση του  πάντως το Βερολίνο θα την καθορίσει μετά το αυριανό Eurogroup.

 Ο Σόιμπλε ενημερώνοντας την γερμανική Βουλή την Τετάρτη ανέφερε πως η Γερμανία προετοιμάζεται για μη συμφωνία  ενώ ο εκπρόσωπος του «σκληρού» SPD είπε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει συνομιλητής και εταίρος που να εμπνέει εμπιστοσύνη ενώ χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη «μαινόμενο ταύρο»  

ΗΠΑ: Η Ελλαδα πρέπει να κάνει σοβαρή κίνηση συμβιβασμού  

Και οι ΗΠΑ εξαντλούν τα περιθώρια παρέμβασης προς την κατεύθυνση της λύσης με διαδοχικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις  από το Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών ενώ σε ειδική αποστολή στην Αθήνα βρίσκεται η  υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αμάντα Σλοτ  που είδε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κ. Σλοτ συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και επιβεβαίωσε τα μηνύματα του Προέδρου Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, υπογραμμίζοντος την επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μια σοβαρή κίνηση για να φτάσει έναν πραγματικό συμβιβασμό με τους δανειστές. Σημείωσε δε ότι μια μη συμφωνία θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες στην Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.


Λευκός Οίκος: Ελλάδα και διεθνείς εταίροι φέρουν την ευθύνη  

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της φέρουν εν τέλει την ευθύνη για την επίλυση των δημοσιονομικών θεμάτων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου» και  πρόσθεσε «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν ένα ρόλο για να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και εξακολουθεί να έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει λύση».

Αντιστοίχως και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είπε με νόημα ότι «η κρίση χρέους στην Ελλάδα συνιστά μία από τις μεγαλύτερες εξωτερικές απειλές για την Αμερικανική οικονομία».

 Σύμφωνα με τον κ. Λιού ο δρόμο για να επιτευχθεί μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο αλλά θα πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.