Το ΔΝΤ κηρύσσει την Ελλάδα σε πτώχευση στις 30 Ιουνίου αν δεν "πληρωθεί” το 1,55 δισ. ευρώ και ζητάει από την Αθήνα "συμφωνία” ή εγγυήσεις από την Ευρωζώνη, για να αποφευχθεί το χρεοστάσιο.


Από την πλευρά της Ευρωζώνης η απαίτηση προς την Ελλάδα είναι συμφωνία στην πρόταση Γιουνκέρ για να αναλάβει τον ρόλο "εγγυητή” απέναντι στο ΔΝΤ και να αποφευχθεί το "ατύχημα”.

Το dead line  αυτής της τελεσιγραφικής προσέγγισης ορίσθηκε για την Δευτέρα το απόγευμα και "ανατέθηκε” στην Κομισιόν να τρέξει τις συνεννοήσεις με την ελληνική κυβέρνηση με "κοινά αποδεκτά μέτρα” σε τρία μέτωπα : την διαφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2015 και του 2016, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η απαίτηση για να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό "δεν θα είναι πρόβλημα” σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κυβέρνησης, μία ενδιάμεση συμφωνία για ασφαλιστικό και εργασιακό με "μεταβατικό” χαρακτήρα δεν θεωρείται επίσης αδύνατη.

Αλλά όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση από την ελληνική πλευρά μία "γενικής λογικής αλλά σαφή αναφορά στην διευθέτηση τόσο του βραχυμεσοπρόθεσμου χρέους προς ΕΚΤ και ΔΝΤ, όσο και για το μακροπρόθεσμο χρέος προς το EFSF και το GLF, σε συνάρτηση με την χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος...”.

Κάπου εκεί ήμαστε στην απαρχή μιας σκληρής οικονομικο-πολιτικής διελκυστίνδας που θα πρέπει να λήξει το βράδυ της Δευτέρας ή – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν – τα ...ξημερώματα της Τρίτης.

Έτσι κι αλλιώς πάντως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, ούτε το ΔΝΤ πρόκειται να δώσει άλλα περιθώρια σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ούτε ο κ. Ντράγκι μπορεί να επιμείνει στα τρέχοντα εργαλεία χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αν δεν επιβεβαιωθεί "η σαφής προοπτική συμφωνίας”.     

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.