Με μελανά χρώματα αναμένεται να περιγράψει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην ετήσια έκθεσή του για το Νομισματική πολιτική η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα και αναμένεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από την καθυστέρηση της συμφωνίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Η καθυστέρηση της υπογραφής συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, αλλά και τη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ η αποτίμηση των τελευταίων πέντε μηνών συγκεντρώνεται σε ένα κόστος για την πραγματική οικονομία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα κύκλοι του περιβάλλοντος του Γιάννη Στουρνάρα σημειώνουν πως άποψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας είναι πως “χρεοκοπία εντός του ευρώ δεν υπάρχει”.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί υποχρέωση του να προειδοποιήσει για τους κινδύνους μίας τέτοιας εξέλιξης.

Εξάλλου, για την κατάσταση είχε προειδοποιήσει κατά την 82η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν και παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως αν αντιμετωπίσουμε τις σχετικά περιορισμένες εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η πρώτη φάση της προσπάθειας που άρχισε το 2010 και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα φάση, τότε οι αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας θα ενισχυθούν σημαντικά.

Όπως υποστήριξε ο διοικητής της, «το 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης, ανακόπηκε η πτώση και σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την εξάλειψη των μεγάλων ελλειμμάτων του Δημοσίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και με την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να προχωρήσει σε ταχεία ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.