Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσονται υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα με δημόσιες δηλώσεις τους. Την ίδια ώρα το Μαξίμου είναι οργισμένο με τις ενέργειες τους αφού θεωρεί ότι υπάρχει συντονισμένη επιχείρηση από πλευράς τους για τον επηρεασμό της ελληνικής κοινής γνώμης που καλείται να προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.
«Το “όχι” δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις»
Στον Γκάμπριελ πέταξε την «καυτή» πατάτα η Άνγκελα Μέρκελ αφού στη δημόσια τοποθέτηση της είπε έμμεσα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσει σε Grexit. Αντιθέτως, ο αντικαγκελάριος εμφανίστηκε άκαμπτος και δεν άφησε κανένα περιθώριο λέγοντας πως το «όχι» σταματάει δια παντός τις διαπραγματεύσεις.
«Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη στις 12 το βράδυ», είπε η Άνγκελα Μέρκελ και συνέχισε: «Καταστήσαμε σήμερα σαφές πως αν η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις θα το σκεφτούμε».
«Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να ζητήσει δημοψήφισμα αλλά είναι δικαίωμα μας να αποφασίσουμε τις κινήσεις μας. Αύριο βράδυ το πρόγραμμα εκπνέει, δεν υπάρχει επιμήκυνση. Έχουμε αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρώπη, και βάση αυτών κινούμαστε», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές».
«Η διάθεση για μία συμβιβαστική λύση εκ μέρους της Ελλάδος δεν υπήρξε και γι αυτό οι συνομιλίες διεκόπησαν. Για άλλη μία φορά υπογραμμίζω πως όλα τα μέτρα που μπορούν να δοθούν, εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα».
«Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας, είμαστε πρόθυμοι», απάντησε η κυρία Μέρκελ σε ερώτηση εάν μετά από ένα πιθανό "ναι" στο δημοψήφισμα θα μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε επανειλημμένα ότι πρόκειται για μια θεμιτή απόφαση της Αθήνας. Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ανάμειξης ή πίεσης, στην απόφαση του ώριμου και περήφανου ελληνικού λαού. Επισήμανε πάντως ότι ήταν η Ελλάδα που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι «ως φίλος - και εξακολουθώ να βλέπω την Ελλάδα ως φίλο- πρέπει να πούμε ποιες ήταν οι εξελίξεις από τον Φεβρουάριο και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η Καγκελάριος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα και ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμα. «Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά, μετά την εκπνοή του προγράμματος να υποβάλει αίτημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος», δήλωσε η Καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τέλος, ότι θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων στην οποία, μεταξύ άλλων, θα λάβει το λόγο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε πως «η Ευρώπη έχει βρεθεί σε βαθιά κρίση με το ελληνικό ζήτημα και τους μετανάστες. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δύο προκλήσεις που υπάρχουν».
Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γκάμπριελ είπε: «Παρουσιάσαμε μία πρόταση, πάρα πολύ ανοιχτή και με πολλές δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Λάβαμε σοβαρά υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν είναι απλά ένα Μνημόνιο, αλλά το μετά για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτή η πρόταση ήταν διασυνδεδεμένη με τις οικονομικές απαιτήσεις μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Υπήρχε κάθε διάθεση για να υπάρχει για έναν υγιή συμβιβασμό».
«Δώσαμε κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, δεν θέλαμε να κόψουμε από τα φάρμακα και τις αμυντικές δαπάνες. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε άλλο δρόμο, δεν ήθελε να συνδυάσει ένα νέο πρόγραμμα. Ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει τα κονδύλια. Κανείς δεν μπορεί να δώσει χρήματα αν δεν κάνει κάτι η άλλη πλευρά. Αυτά τα οποία δίνουμε είναι για να βγει ο λαός από την κρίση».
«Η βασική διαφορά της Ελλάδας και των άλλων κρατών έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να αλλάξει όλες τις προδιαγραφές στην ευρωζώνη. Ήθελε άλλη ευρωζώνη από ιδεολογικής πλευράς και κάτι τέτοιο, αν το επιλέγαμε, θα είχε αποσταθεροποιηθεί όλη η Ευρώπη».
«Το “όχι” σημαίνει “όχι” στην Ευρώπη»
Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό προειδοποίησε πως το «όχι» στο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα. Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους πολίτες της Ελλάδας να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια.
«Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε», είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.
Μάλιστα, εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε.
«Το δημοψήφισμα είναι για την παραμονή στο ευρώ»
Το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα αλλά για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και με τον πρόεδρο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ο κ. Σουλτς δήλωσε πως ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στην εβδομάδα για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, να λάβει υπόψη του πως το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικός τρόπος για να λάβει κάποιος αποφάσεις αλλά το αποτέλεσμα μας αφορά όλους. Θα παλέψω και θα τρέξω για να πείσω τους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σουλτς.
«Το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή»
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι προστέθηκε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καλούν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει προσεκτικά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.
Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η επιλογή».
«Το ζήτημα είναι: Το ελληνικό δημοψήφισμα δε θα είναι ένα ντέρμπι της Ευρωπαικής Επιτροπής κατά του Τσίπρα, αλλά του ευρώ εναντίον της δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή», έγραψε ο κ. Ρέντσι.
Ολάντ: Για ευρώ ή δραχμή το δημοψήφισμα
«Οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα, είναι επιλογή τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε παράλληλα την ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Απομένουν λίγες ώρες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στους Ελληνες να το πουν.
«Η Γαλλία είναι πάντα διαθέσιμη για τη συνέχιση του διάλογου σήμερα ή αύριο. Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που τους προτείνεται. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση», κατέληξε.
Οργισμένοι στο Μαξίμου
Οργανωμένο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης με τη συμβολή Ευρωπαίων παραγόντων που υπερβαίνουν τις θεσμικές τους αρμοδιότητες και εμπλέκονται στην πολιτική σύγκρουση, βλέπει το Μαξίμου στις συντονισμένες κινήσεις, που γίνονται ενόψει του δημοψηφίσματος, υπέρ του «ναι» στο τελεσίγραφο των δανειστών.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο εξεπλάγη από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, παρότι του τηλεφώνησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας του να συμβάλλει στην αποδοχή του αιτήματος για παράταση του προγράμματος, κάτι που οδηγούσε στο να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες. Η απογοήτευση στο Μαξίμου ήταν εμφανής και είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατηγόρησε τον κ. Γιούνκερ για ανειλικρίνεια.
Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους, το πεδίο συνεννόησης συρρικνώνεται διαρκώς. Κάποιοι περίμεναν για παράδειγμα να γίνει σύνοδος κορυφής αύριο Τρίτη, όταν και εκπνέει το τρέχον δανειακό πρόγραμμα, όμως η είδηση ότι μία τέτοια κίνηση ίσως γίνει την Τετάρτη δεν ακούστηκε και τόσο ενθαρρυντικά.
Αυτό που ανησυχεί πλέον τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και κορυφαίους υπουργούς είναι ότι με την τραπεζική ασφυξία που επιβλήθηκε στη χώρα, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση του διλήμματος στο δημοψήφισμα στο «μέσα ή έξω από το ευρώ», που επιχειρούν οι οπαδοί του «ναι», θα επικρατήσει ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας των πολιτών προς την 5η Ιουλίου.
Πάντως και η ίδια η κυβέρνηση μοιάζει να παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες μάλλον αμήχανη τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων, πιθανώς αιφνιδιασμένη από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Είναι ενδεικτικό ότι αναβλήθηκε το σημερινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών και η ενημέρωση από τον κ. Σακελλαρίδη θα γίνει αύριο, όταν σε αυτές τις περιπτώσεις η καθημερινή παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι μάλλον επιβεβλημένη.
Καθυστερεί επίσης και το πρόγραμμα των εξορμήσεων των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε αποφασιστεί να υπάρξει ένα πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου