Στους δήμους ανατίθεται πλέον η διακομιδή και μεταφορά των απορριμάτων σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημερες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, γεγονός που βάζει την τοπική αυτοδιοίκηση σε θέση.. μάχης για την προετοιμασία ειδικού προγράμματος μεταφοράς και εκμετάλλευσης τους.
'Οπως αναφέρει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ο κύκλος «ανακύκλωση-επανάχρηση-κομποστοποίηση-υπολειμμα» θα ολοκληρώνεται πλέον σε επίπεδο δήμου ή νομού, μέσα από την υποχρεωτική για τους δήμους σύνταξη των τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης, η οποία θεσμοθετείται.
Επιπλέον, ο δήμος και η τοπική κοινωνία, θα εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης. Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών.
'Οπως υπολογίζεται, η πλήρης αξιοποίηση της διαλογής στην πηγή με τη συμμετοχή των πολιτών θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των στόχων, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν πανελλαδικά μέχρι 16.000 θέσεις εργασίας, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Η αναμενόμενη από πολλούς διάταξη του εθνικού σχεδιασμού έγινε αποδεκτή σε πρώτη φάση θετικά από το σύνολο των Δήμων της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων, ωστόσο, σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνει πολλή και εντατική δουλειά για να μπορεί να εφαρμοστεί και να υπάρχουν οικονομικά οφέλη, ενώ συστήνουν και άμεση, επί της ουσίας εφαρμογή της.
Ο κ. Γ. Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του δήμου Φυλής, έναν από τους κατεξοχής... σκουπιδόπληκτους δήμους της Αττικής επισημαίνει: «Το σχέδιο βρίσκεται αναμφισβήτητα στην σωστή κατεύθυνση και οι γενικές του αρχές μας βρίσκουν σύμφωνους. 'Ολα αυτά που επισημαίνονται μέσα σε αυτό είναι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και συμβατά και με την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί... χθες. 'Εχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Εμείς σαν δημος που έχουμε δεινοπαθήσει τόσα χρόνια με το ζήτημα των απορριμμάτων, είμαστε, ήδη, σε πολύ καλό δρόμο για την εκπόνηση τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων με αιχμή του δόρατος την ανακύκλωση και την διαλογή των σκουπιδιών από την πηγή, ωστόσο περιμένουμε να δούμε και το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής που μας αφορά πιο ειδικά σαν Δήμο. Ελπίζω να εφαρμοστεί άμεσα, υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα και εκκρεμότητες που μένουν να λυθούν, αλλά με σωστή συνεργασία με τις αρχές θεωρώ πως θα τα ξεπεράσουμε».
Ο κ. Αργυρόπουλος στέκεται και στην μείωση του κόστους : «Αναμφισβήτητα θα μειώσει τα κόστη, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο και να μπορούν να διαχωριστούν εγκαίρως τα απορρρίματα από τα βιώσιμα υλικά από την πρώτη στιγμη. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου μειωνεται σε μεγάλο βαθμό και το κόστος μεταφοράς».
Θετικά διακείμενη απέναντι στο νέο σχεδιασμό είναι και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, η οποία τονίζει: «Είναι μια προσπάθεια να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην Ευρώπη με αυτόν τον καινούριο σχεδιασμό στην διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς σαν δήμος το δεχόμαστε με πολλή συμπάθεια και θεωρώ ότι ξεκινά από την σωστή βάση και έχει πολλά σημαντικά στοιχεία που θα αποβούν θετικά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μείωση της ρύπανσης της περιοχής μας, ενώ θα συμβάλλουν και στην μείωση του γενικότερου κόστους».
Ο δήμος Ελευσίνας συνιστά έναν από τους ελάχιστους δήμους, οι οποίοι έχουν, ήδη, εκπονήσει σχέδιο για την αποκομιδή και εκμετάλλευση των απορριμάτων. «Εκ πρώτης όψεως το σχέδιο είναι σωστό και έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να αποβούν θετικά για τους δήμους, ειδικά το γεγονός ότι επιμένει στην διαλογή στην πηγή» επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος Χρηστίδης, χημικός μηχανικός, διευθυντής περιβάλλοντος του δήμου. Αναφέρει πράγματα που έχουν εφαρμοστεί εδώ και πενήντα χρόνια στην Ευρώπη, αλλά πραγματικά «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Σαν δήμος έχουμε κάνει τα σχόλια μας πάνω στον σχεδιασμό που αφορούν το δίκτυο της αποχέτευσης και την μεταβολή της διαδικασίας ανακύκλωσης. Ειδικά για το δεύτερο έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, είναι μια μεγάλη επένδυση και είναι κρίμα να την αλλάξουμε μονομιάς. Καλό θα είναι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος».
Το ζήτημα του Ελληνικού
Σε πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχθεί ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, μετά την ανακοίνωση της υφυπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για παραχώρηση 12 στρεμμάτων από την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού για την δημιουργία σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ίδιος επισημαίνει: «Ηθικά το βρίσκω σωστό η διαχείριση των απορριμάτων να ανήκει στους δήμους. Βέβαια εγείρονται άλλα ζητήματα, καθώς ειδικά στο λεκανοπέδιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί αστικά, δεν υπάρχουν πολλές υποδομές για να γίνουν σταθμοί απορριμμάτων. Πολλοί δήμοι δεν μπορούν καν να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια τους, δεν έχουν ούτε επαρκές προσωπικό για να το κάνουν και εμείς μιλάμε για υποδομές και σταθμούς διαχείρισης απορριμάτων. Η διαχείριση αποβλήτων απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία, την οποία δεν γνωρίζω αν την έχουν πολλοί δήμοι».
Για το ζήτημα της παραχώρησης στρεμμάτων του Ελληνικού ο δήμαρχος υπογραμμίζει: «Βασικά θα πρέπει να μας ενημερώσει η κυρία υπουργός αν το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό προχωρά και από εκεί και πέρα να δούμε αν μπορούν να παραχωρηθούν αυτά τα στρέμματα για την κατασκευή σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό θα ήταν ένα έργο ζωής για την περιοχή και ο επενδυτής είχε προβλέψει και την κατασκευή σταθμού. Πρόκειται για αυτό το σχέδιο ; Αναμένουμε και εμείς ενημέρωση για να μπορούμε να προχωρήσουμε».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου