Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει τις επόμενες ώρες και μέρες ο Αλέξης Τσίπρας οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της χώρας και στη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Η επόμενη «σκηνή» του ελληνικού δράματος θα παιχθεί, πιθανότατα, σε μια νέα συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία μπορεί να είναι παρόντες και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, την προσεχή Τετάρτη.
Στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης της συνάντησης, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναφέρθηκε η ίδια η κ. Μέρκελ κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να υπογράμμισε στον πρωθυπουργό ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία εξαντλούνται, καθώς εάν αποφασιστεί η παράταση του ελληνικού προγράμματος που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου, αλλιώς καθίσταται προβληματική η επικύρωσή τους από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο νέας «συνάντησης κορυφής» με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα δεν απέκλειαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές, παρότι πρόσθεταν πως επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί.
Όμως για να επέλθει συμφωνία θα πρέπει να ξεπεραστεί και το διπλό αδιέξοδο που κατεγράφη στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Εκεί, η Αθήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πακέτο συμφωνίας που υπερβαίνει τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» και δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικές ήταν οι αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη, αλλά και των υπουργών Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση διαπίστωσαν πως ακόμα και αν δεχτούν τη συμφωνία στη παρούσα φάση και ψηφίσουν τα άκρως επώδυνα μέτρα, η χρηματοδοτική ανάσα που θα δοθεί θα είναι περιορισμένη.
Επίσης, λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, δεν είναι δυνατόν να «περάσει» μια απόφαση για νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και οι εταίροι επί της ουσίας προτείνουν στην Αθήνα να δοθούν υφιστάμενα κονδύλια –από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και τα 11 δισ. που υπήρχαν στο ΤΧΣ για τυχόν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και άλλες πηγές– και οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα και νέο δάνειο να μετατεθούν για τις αρχές φθινοπώρου ή ακόμη και για τον επόμενο Μάρτιο, με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως τότε η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές.
Σπασμωδικές αντιδράσεις
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση εξηγεί εν πολλοίς και τις μάλλον σπασμωδικές και υψηλού ρίσκου αντιδράσεις που ακολούθησαν. Ενώ είχε συμφωνηθεί να υπάρξει προχθές νέα συνάντηση των κ. Τσίπρα, Γιουνκέρ και Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να μορφοποιηθεί ένα σχέδιο συμφωνίας με βάση τα κείμενα των δύο πλευρών, αυτή αναβλήθηκε ουσιαστικά επ’ αόριστον. Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι η δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ επρόκειτο να καταβληθεί κανονικά, αίφνης υποβλήθηκε αίτημα προς την κ. Κριστίν Λαγκάρντ όλες οι υποδόσεις του Ιουνίου να συγχωνευθούν και να αποπληρωθούν στο τέλος του μήνα.
Παράλληλα, συνομιλητές του κ. Τσίπρα αναφέρουν στην Καθημερινή πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό έστω στο παρά ένα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, η Αθήνα φέρεται έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις στο δημοσιονομικό σκέλος και ειδικότερα στον ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες και μεγάλες επιβαρύνσεις στο μέτωπο των συντάξεων και ακραία μέτρα, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επίσης, θεωρεί κρίσιμο να υπάρχει σαφές πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της χώρας, ώστε να μη βρεθεί το φθινόπωρο σε αντίστοιχη στενωπό, αλλά και κάποιο ορατό σήμα ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που εκκρεμεί από το 2012
πηγη koolnews
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου