D-Day αποτελεί η Δευτέρα για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος με τα βλέμματα όλων να στρέφονται πλέον στις 3 κρίσιμα «ραντεβού» που θα κρίνουν την τύχη της διαπραγμάτευσης.
Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει τη Δευτέρα σε εξαμερή συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 μμ ώρα Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- τον Μ. Ντράγκι να αντικαταστήσει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ.
Το δεύτερο κρίσιμο «ραντεβού» θα γίνει ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο συνεδρίαση του Eurogroup που σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ντάσελμπλουμ θα αρχίσει στις 13.30 μμ ώρα Ελλάδας.
Τέλος, για το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό ζήτημα.
Οι προειδοποιήσεις Μέρκελ-Ολάντ
Νωρίτερα, όπως ανέφεραν οι Financial Times, νέο τελεσίγραφο φέρονται να έστειλαν προς την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με τον Α. Τσίπρα, πριν το κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τους FT, «η Γαλλία και η Γερμανία είπαν στην Ελλάδα ότι πρέπει να υπάρξει μια οριστικοποιημένη συμφωνία με τους τρεις θεσμούς πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας».
Οι δυο ηγέτες φέρονται να υπενθύμισαν στον Α. Τσίπρα ότι απαιτείται ένα «Staff Level Agreement» με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν τη Σύνοδο. Σύμφωνα πάντα με τους FT οι δύο ηγέτες διαμήνυσαν στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι για διαπραγματεύσεις -που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατες σε ένα forum με 19 εκπροσώπους- ενώ τον προέτρεψαν να φτάσει σε μια συμφωνία με τους Θεσμούς.
Κομφούζιο με τη νέες ελληνικές προτάσεις
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την αποστολή ή όχι των νέων ελληνικών προτάσεων, καθώς, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το σχετικό κείμενο της ελληνικής πλευράς.
Από το απόγευμα της Κυριακής βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως όμως ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters αυτές μπορούν να γίνουν παραγωγικές μόνο αν η Αθήνα υποβάλλει μα νέα πρόταση που μπορούν να συζητήσουν.
«Σε αυτό το στάδιο, μια πρόταση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο το απόγευμα της Κυριακής.
Την πληροφορία ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι Θεσμοί δεν είχαν ακόμη λάβει νέα πρόταση από την Αθήνα επιβεβαιώνει τόσο ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος ανέφερε μέσω twitter ότι «οι Θεσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη μια νέα πρόταση από τις ελληνικές αρχές, την αναμένουν ωστόσο», όσο και η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ε. Βαρβιτσιώτη.
Από την άλλη, ο γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ δήλωσε από το Μιλάνο πως η Ελλάδα παρουσίασε νέες προτάσεις στους δανειστές. «Η Ελλάδα έστειλε στην Κομισιόν και νομίζω και στους θεσμούς τις νέες της προτάσεις», σημείωσε ο κ. Ολάντ. Κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο των νέων προτάσεων, ωστόσο οι θεσμοί είναι εκείνοι που θα κάνουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε.
Οριστική λύση θέλει η Αθήνα
Περισσότερες από έξι ώρες διήρκεσε το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Α. Τσίπρα ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνικές επαφές με την Α. Μέρκελ, τον Φ. Ολάντ και τον Ζ-Κ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Την ίδια στιγμή ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν ότι τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έκαναν λόγο για εναλλακτική πρόταση των δανειστών που προβλέπει παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφεραν, υφίσταται πρόταση των δανειστών για παράταση, ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης.
Λίγο πριν τις 19:00 αποχώρησαν από το Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκ. Τσακαλώτος προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες. Το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί και αυτός στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ήδη για διαβουλεύσεις με τους εταίρους ο υπουργός Ν. Παππάς.
«Εμείς πάμε για συμφωνία», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι.
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τη Δευτέρα
Εν τω μεταξύ, άλλες πηγές από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Reuters ότι η το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει το θέμα της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις11.30 π.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εντολές για εκταμίευση καταθέσεων για τη Δευτέρα έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
πηγή the toc
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου