Ισχυρές πιέσεις δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία που προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μοιρασμένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο με τις πιο ψύχραιμες φωνές να πιέζουν στην κατεύθυνση της αποδοχής της πρότασης. Η κυβέρνηση πάντως, φέρεται να ζητά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι.

«Αν υπάρξει υποψία βιώσιμης λύσης, εμείς θα την πάρουμε», είπε υψηλόβαθμος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος υποστήριξε πάντως πως όλες οι προτάσεις που έχουν έρθει ως τώρα είναι παραλλαγές της τελευταίας πρότασης των δανειστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι δεκτές.

Επίσης, είπε ότι αν η πρόταση που θα έρθει δεν προβλέπει ρύθμιση που να καθιστά το χρέος βιώσιμο δεν είναι άξια λόγου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες ότι δεν θα πληρωθεί την Τρίτη η δόση των 1,6 δισ ευρώ στο ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτ προκειμένου να βρεθεί συμφωνία στο παρά πέντε της λήξης του ελληνικού προγράμματος.

Παρά το αρχικό «όχι»« του Μαξίμου στην πρόταση Γιούνκερ χθες το βράδυ, η κυβέρνηση φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιγράφοντας τα σημεία μιας πρότασης όπου θα μπορούσαν οι εταίροι να συμβάλλουν σε να λύση είναι:

-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού

-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters  επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και ΕΕ για συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κίνηση από την Αθήνα, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Το όποιο περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα αποφασιστεί από τους υπουργούς του Eurogroup», είπε ο κ. Σχοινάς.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή γερμανός αξιωματούχος δηλώνει - σύμφωνα με το Reuters - ότι είναι πολύ αργά για μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός αυτήν την ώρα έχει σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, αναζητώντας τρόπους για την αποφυγή της χρεοκοπίας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα.

Στο μεταξύ, τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των υπολοίπων των ρευστών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Το διπλωματικό παζάρι που συνεχίστηκε αργά χθες το βράδυ με πρόταση Γιούνκερ προς  την ελληνική κυβέρνηση την οποία καλούσε να αποδεχτεί  την τελευταία πρόταση των δανειστών με την αφαίρεση ενός εκ των όρων (πιθανότατα του ΕΚΑΣ) και να προτείνει ο Πρωθυπουργός ψήφο στο «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Με το έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να δοθεί τεχνική παράταση του προγράμματος που λήγει σήμερα και να δημιουργηθεί στο παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τη χώρα.

Η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου ήταν αρνητική και όπως σχολιαζόταν «η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις που γίνονται. Είμαστε στον δρόμο προς τις κάλπες και ο Πρωθυπουργός θα ψηφίσει «όχι».

Φωνές και καυγάδες στο υπουργικό συμβούλιο

Ένα απίστευτο περιστατικό με καυγάδες και φωνές πρωτοφανείς για τα δεδομένα συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, περιγράφεται το κρίσιμο βράδυ της Κυριακής λίγο πριν ξημερώσει για την Ελλάδα η ημέρα του capital control και των κλειστών τραπεζών. Στο στόχαστρο ο Γιάνης Βαρουφάκης που όπως περιγράφεται τέσσερις υπουργοί και τέσσερα στελέχη του Μαξίμου ζήτησαν την άμεση παραίτησή του

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.