Τοποθέτηση επιτρόπου στο ΓΛΚ, έγκριση από την τρόικα κάθε νομοθετήματος, παραίτηση από την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
Αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία ζητούν οι δανειστές με επίφαση τις διαφορές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις οι πιστωτές, έβαλαν εσχάτως στο τραπέζι και «πολιτικά» προαπαιτούμενα!
Πρόκειται για τρείς όρους φωτιά, που τορπιλίζουν την διαπραγμάτευση, και έχουν να κάνουν ουσιαστικά με την εγκαθίδρυση επιτροπείας με έδρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Οι τρείς πρωτοφανείς όροι είναι:
1. Η τοποθέτηση «τροικανού» στο ΓΛΚ που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα δημόσια οικονομικά.
2. Η παραίτηση της ελληνικής πλευράς από την διεκδίκηση του κατοχικού δανείων της Χιτλερικής Γερμανίας ύψους 10,9 δισ. ευρώ.
3. Η έγκριση από την τρόικα κάθε νομοθετήματος (με δημοσιονομικό κόστος) πριν αυτό δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
Η μη υλοποίηση πολλών από τις δράσεις και τα προαπαιτούμενα των προηγούμενων μνημονίων είναι ο λόγος που επικαλούνται οι δανειστές για τις εξωφρενικές απαιτήσεις τους, και απομένει η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χθες έβαλε νέα πρόταση στο τραπέζι της συζήτησης. Τα περισσότερα σημεία αυτής συγκλίνουν με το σενάριο των δανειστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εισπρακτικό στόχο του ΦΠΑ η διαφορά είναι οριακή, μόλις 100 εκατ. ευρώ. Τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχονται πλέον στο 0,93% του ΑΕΠ από 0,74% του ΑΕΠ. Αποφέρουν ετήσιες εισπράξεις 1,7 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από τις σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στο συντελεστή 23%.
Τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία μένουν στο 13%, ενώ στον υπερμειωμένο 6% θα υπάγονται φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και τα θέατρα.
Η ελληνική πρόταση διατηρεί την έκπτωση του 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης, υπαναχωρώντας από την αρχική της θέση, μετά την απόρριψη από τους δανειστές του σχεδίου για φοροελαφρύνσεις στους νησιώτες. «Θυσία» έγινε η εστίαση που σκαρφαλώνει στο 23% και δίνεται μάχη για μην πάνε τα ξενοδοχεία στον υψηλό συντελεστή.
Στις ιδιωτικοποιήσεις , η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, ενώ δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου των μετοχών. Η νέα πρόταση προβλέπει έσοδα 6,3 δισ. ευρώ ως το 2017 από 5,3 δισ. ευρώ ως το 2019 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο. Παράλληλα καθιερώνεται ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
Στις αμυντικές δαπάνες οι θεσμοί ζητούν «ψαλίδι» 400 εκατ. έναντι 200 που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Ως προς τα άλλα μέτρα η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ ενώ υιοθετεί πλήρως της πρόταση των δανειστών για αύξηση από το 2016 του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%.
Στις κατασχέσεις διατηρείται και στη νέα πρόταση το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
Στο ασφαλιστικό, η τελευταία αντιπρόταση της Ελλάδας θέλει τις αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να ξεκινούν την 31η Οκτωβρίου του 2015 (αντί της 1-1-2016) με την Ελλάδα να συμφωνεί να μην αναφέρονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα.
Παράλληλα δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα εξοικονομούν πόρους 0,25%-0,50% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2016.
Αυτοί που δεν θα θιχτούν από την κατάργηση των πρόωρων αν τελικά περάσει η ελληνική πρόταση είναι οι ανάπηροι, οι μητέρες με ανήλικα τέκνα και όσοι εργάζονται υπό καθεστώς ΒΑΕ. Επίσης δέχεται να θεσπιστεί έξτρα πέναλτι της τάξης του 10% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης (σήμερα είναι 6% που σημαίνει το πέναλτι διαμορφώνεται στο 16%).
Άλλα μέτρα, που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι:
-Ενσωμάτωση στο ETEA όλων των επικουρικών ταμείων
-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος 2018
- Αυξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνταξιούχων από 4% στο 5% και θεσμοθέτηση 3%-3,5% στις επικουρικές συντάξεις.
-Αύξηση εργατικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%
-Διεύρυνση από 1-1-2015 της βάσης εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων
-Οι ενοποιήσεις ταμείων (καταβολή σύνταξης από 1 ταμείο) να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018.
-Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου