Την ώρα που η κυβέρνηση αποκλείει τα σενάρια εκλογών και γίνεται μια προσπάθεια για να ανακτηθεί η χαμένη επαφή με τους εταίρους, εν μέσω και της πίεσης από τον αμερικανικό παράγοντα, η δημόσια συζήτηση πολώνεται επικίνδυνα, με προμετωπίδα την αντίθεση «εσείς και εμείς». Σε αυτό τον νέο, ιδιότυπο διχασμό, πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της προέδρου της Βουλής, ενώ και η συζήτηση που λαμβάνει χώρα για τη λίστα με τα «παπαγαλάκια του ΔΝΤ» δηλητηριάζει επικίνδυνα την πολιτική και δημοσιογραφική ζωή του τόπου.



Και ενώ τις προηγούμενες μέρες βρισκόμασταν εκ νέου στο σημείο μηδέν, κυβέρνηση και εταίροι δείχνουν σφυγμό, με μια νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης να βρίσκεται στα σκαριά. Η μεν κυβέρνηση αποκλείει πλέον με καθαρότητα τις εκλογές, κάνοντας λόγο είτε για τον δύσκολο συμβιβασμό είτε για το μεγάλο όχι, ενώ οι δε εταίροι εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν με τη σειρά τους ένα βήμα προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, την ώρα που ο αμερικανικός παράγοντας ασκεί ασφυκτική πίεση για συμφωνία.
Σφυγμός στη διαπραγμάτευση
Τελικά, στη διαπραγμάτευση υπάρχει σφυγμός. Αλέξης Τσίπρας και Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ μίλησαν συντόμως στο τηλέφωνο και κατά τις πληροφορίες επαναβεβαίωσαν πως υπάρχει αμοιβαία βούληση να μην οδηγηθεί η κατάσταση στη ρήξη.
Όλα αυτά γίνονται την ώρα που ενόψει Eurogroup υπάρχουν μικρές ελπίδες για πρόοδο, όμως από τις Βρυξέλλες βγαίνει το μήνυμα πως θα μπορούσε να υπάρξει νέα προσέγγιση με την Ελλάδα, αρκεί και η χώρα μας να κάνει ένα γενναίο βήμα, όπως π.χ. στο πεδίο της μείωσης των αμυντικών δαπανών ή της παρέμβασης στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όχι από το 2016, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, αλλά ήδη από τα θεμελιωμένα δικαιώματα, ώστε η απόδοση για τα ταμεία να είναι μεγαλύτερη. Σαν αντάλλαγμα η χώρα θα μπορούσε να πάρει μετάθεση ευρύτερων παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά και μια ρητή δέσμευση για το χρέος, όπως απορρέει και από το κείμενο του Νοεμβρίου του 2012. Βεβαίως, οι βουλές του ΔΝΤ είναι ακόμα άγνωστες, ενώ η φημολογούμενη πρόταση μετατίθεται για μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όταν πραγματικά θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επιλέγουν να καταστήσουν ακόμα πιο σαφή την ανησυχία τους. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αμάντα Σλόουτ άλλαξε το πρόγραμμά της και αντί για μια διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 18 και 19 του μήνα, θα περάσει το πρωί από την Αθήνα, όπου πρωτίστως θα έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εν συνεχεία και με άλλα πολιτικά στελέχη. Η κυρία Σλόουπ έρχεται κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που συνοψίζεται στη φράση «κλείστε τη συμφωνία τώρα!», ενώ η δια ζώσης παρουσία της έρχεται για να υπερτονίσει αυτό το μήνυμα.
Ανέλαβαν δράση Ζωή-Ραχήλ
Την ώρα λοιπόν που ο πρωθυπουργός υποδεχόταν τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και ευρύτερα τη μέρα που έγινε μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να ξαναβρεθεί ο μίτος της διαπραγμάτευσης, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της άμεσης επιρροής της Ραχήλ Μακρή προέβησαν σε μια πυρηνική επίθεση εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
Αγνοώντας την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η κυρία Κωνσταντοπούλου ερμήνευσε την κατάθεση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΤτΕ ως … εχθροπραξία, καθώς την ίδια μέρα έτυχε να παρουσιάζει τα ευρήματά της η περιβόητη επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους, εμπνεύσεως και υλοποίησης της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής ερμήνευσε την προειδοποίηση που ενέχετο στην έκθεση της ΤτΕ για άμεση συμφωνία, αλλιώς θα σοβεί ο κίνδυνος του Grexit ως προσπάθεια αντιπερισπασμού, ώστε να υποβαθμιστεί η σημασία των όσων θα έλεγαν τα μέλη της επιτροπής.
Υπό αυτό το πρίσμα, έγινε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη: η ΠτΒ επέστρεψε ως απαράδεκτη την έκθεση της ΤτΕ, καλώντας μάλιστα τον κύριο Στουρνάρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δημοσιοποιήσει τη στάση που κρατά στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, κάτι που αντίκειται στη νομιμότητα, μιας και οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ διέπονται από πλήρη μυστικότητα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να ξαναβάλει στο στόχαστρο τον κύριο Στουρνάρα, ο οποίος χαίρει εκτίμησης στην έδρα της ΕΚΤ, κάτι που είχαν κάνει και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προ καιρού, με αφορμή διαρροή από το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ στοιχείων για τις διαρροές καταθέσεων και τα συγκεντρωτικά στοιχεία της οικονομίας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία πλέον ακολουθεί κατά πόδας τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου και με μια σχεδόν παραληρηματική ανακοίνωση αποκάλυψε πως θα καταθέσει μήνυση εναντίον του κυρίου Στουρνάρα για ενδεχόμενο δόλο στις δηλώσεις του που μπορεί να δημιουργήσουν στην ανωμαλία στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για… διασάλευση πολιτεύματος. Θα πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, αν τελικά η κυρία Μακρή πραγματοποιήσει την απειλή της, καθώς ποτέ ξανά βουλευτής δεν έχει μηνύσει τον κεντρικό τραπεζίτη.
Πάντως,σε  επικοινώνωνια  με πηγές της ΤτΕ, οι οποίες ανέφεραν πως η έκθεση δημοσιεύτηκε μια βδομάδα πριν την καθορισμένη ημερομηνία, ώστε να υπάρξει επαρκής προειδοποίηση για ένα ενδεχόμενο ατύχημα και ξεκαθάριζαν πως σε καμία περίπτωση ο κύριος Στουρνάρας δεν υπερέβη τις αρμοδιότητές του, καθώς η εξαμηνιαία έκθεση της ΤτΕ βασίζεται μόνο σε οικονομικά στοιχεία και όχι σε πολιτικές θέσεις.
Σπέκουλα για τα «παπαγαλάκια του ΔΝΤ»
Την ώρα που οι κυρίες Κωνσταντοπούλου και Μακρή έστηναν… στο ικρίωμα τον κεντρικό τραπεζίτη, η σπέκουλα αναφορικά με τη λίστα των δημοσιογράφων που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με το ΔΝΤ συνεχιζόταν.
Στον απόηχο της κατάθεσης του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ στην εξεταστική της Βουλής για τα μνημόνια Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για στενές επαφές του ΔΝΤ με Έλληνες δημοσιογράφους, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις του στην ελληνική περίπτωση, ξεκίνησε για τα καλά η λογική της λάσπης στον ανεμιστήρα, με πολλούς δημοσιογράφους να κρεμιούνται στα μανταλάκια και να στοχοποιούνται ως «εκπαιδευμένοι από το ΔΝΤ».
Φυσικά, η κρίση ανυποληψίας που μαστίζει τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όμως ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια αχλύ μυστηρίου, χωρίς να καταφέρει ποτέ να προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega απεδείχθη πως έχει και ιδιαίτερα ασθενή μνήμη. «Δεν θυμάμαι ποιους είδα», «αυτή είναι μια συνήθης πρακτική του ΔΝΤ. Δεν θυμάμαι καν ποιους συνάντησα στον δρόμο. Έναν ή δύο δημοσιογράφους, αλλά δεν θυμάμαι», «δεν γνωρίζω πως οργανώνονται και τι λέγονται σε αυτά τα σεμινάρια» ήταν μερικές από τις φράσεις, με τις οποίες ο κύριος Ρουμελιώτης προσπάθησε να… μαζέψει τη φράση του, η οποία προκάλεσε σεισμό, αλλά και κύμα λοιδορίας.
Να σημειωθεί πως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει από τον κύριο Ρουμελιώτη, αν έχει στοιχεία να τα προσκομίσει. Η διορθωτική στάση του κυρίου Ρουμελιώτη όμως δείχνει πως επρόκειτο για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

πηγη koolnews

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.