Προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να υπάρξει συμφωνία και να αποτραπεί το χάος
(Συνεχής Ενημέρωση)Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες, καθώς διαφαίνεται προσπάθεια μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, στην κυριολεξία την ύστατη στιγμή να υπάρξει συμφωνία. 
Η κυβέρνηση κατέθεσε επισήμως αίτημα για διετή συμφωνία με τον ESM με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Τα σενάρια για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup αναζωπυρώνονται, ωστόσο η Γερμανίδα  Καγκελάριος έσπευσε να προειδοποιήσει πως δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος σήμερα στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Οι πιέσεις που ασκούνται στον Τσίπρα στον έλληνα πρωθυπουργό είναι τεράστιες, ενώ έχει απειληθεί η Ελλάδα με τελεσίγραφο 48 ωρών αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ΟΧΙ. 
Ασκούνται πιέσεις από υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Τσίπρας είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει.
Εν τω μεταξύ συνεχείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν J. C. Juncker, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της Ελλάδας, ενώ επίκειται και συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande.
Επίσης, χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, όπου και αναλύθηκαν οι τρόποi να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία εντός της ημέρας.

16:57 Merkel: Δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος σήμερα στις ελληνικές διαπραγματεύσεις

16:31 Αίτημα για 2ετή παράταση του προγράμματος και αναδιάρθρωση χρέους υπέβαλε η Ελλάδα στον ESM

16:23 Φουντώνουν τα σενάρια περί έκτακτου Eurogroup – Ακύρωσε τηλεοπτική συνέντευξη ο Dijsselbloem

16:16 - Τι περιλαμβάνει η νέα αντιπρόταση της κυβέρνησης - Μορατόριουμ για το χρέος, απεμπλοκή του ΔΝΤ από τις συζητήσεις

15:36 - Διαψεύδει εμμέσως τα σενάρια για έκτακτο Eurogroup o Dijsselbloem - Στο Εurogroup στις 13/7 το ελληνικό ζήτημα

13:51 - Τηλεφωνική επικοινωνία M. Draghi, J. C. Juncker και M. Schulz για την Ελλάδα 
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Αυτήν την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία έχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, M. Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, M. Schulz, για την Ελλάδα.

13:43 - Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά - Εκτίθενται όσοι ονειρεύονται μεταστροφή Τσίπρα 
Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά την Κυριακή 5 Ιουνίου 2015, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από το βήμα στη Βουλή.
«Ορισμένα κέντρα ονειρεύονται ότι θα μπορούσε αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι σταματά το δημοψήφισμα.
Άκουσον - άκουσον », ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μεταστροφή και θα υποστηρίξει το «ναι».
Συνιστώ σε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια, ψυχραιμία και αν δεν μπορούν να την ανακτήσουν τότε ας μην εκτίθενται στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης των πολιτών», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

13:25 - Κομισιόν: Επιβεβαιώνει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Juncker – Αναμένει την ελληνική απάντηση έως τα μεσάνυχτα
Τις επαφές του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι «το πρόγραμμα θα εκπνεύσει τα μεσάνυχτα» και ότι «η πόρτα μένει ανοιχτή για συμφωνία, ωστόσο ο χρόνος τρέχει».
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε χθες το βράδυ τον J. C. Juncker και υπήρχε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει «κάποια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση πριν τα μεσάνυχτα. 
Η κίνηση αυτή δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπροσώπους και τους ηγέτες της Ευρώπης, προς την κατεύθυνση να επανεκκινηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης κυριολεκτικά στο «και πέντε» των χρονικών ορίων. 

10:25 - Αναβάλεται η ενημέρωση της κυβέρνηση
Στο μεταξύ, η σημερινή τακτική ενημέρωση του Τύπου από τον Γ. Σακελλαρίδη αναβλήθηκε, χωρίς να υπάρξει νεότερη ενημέρωση για το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή της ενημέρωση συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις. 
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τη χθεσινή του συνέντευξη αλλά και τη μεταμεσονύχτια κυβερνητική διαρροή ότι η ελληνική πλευρά «βαδίζει προς την κάλπη αλλά ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση», βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ξένους ηγέτες ζητώντας να αποδείξουν έμπρακτα την αρχή της αλληλεγγύης και το σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες που διέπει τις χώρες κράτη - μέλη, σημειώνοντας πως πρέπει να συμβάλλουν στην άρση του αδιεξόδου. 
Πάντως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr είναι ακόμη μεγάλες, με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να σημειώνει ότι μπορούν σε λίγες ώρες να μικρύνουν και να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία αν η άλλη πλευρά κινηθεί με ευελιξία και όχι στη λογική των περαιτέρω πιέσεων και των εκβιασμών. 
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρέπει να επικρατήσει σύνεση και πνεύμα συνεργασίας ενώ για το αν θα υπάρξει συμφωνία που μπορεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα απέφευγε να τοποθετηθεί. 
Πάντως και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ασκούνται πιέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου να μην επενδύει και σε αυτόν τον παράγοντα.
Πάντως, σύμφωνα με σχόλια του δημοσιογράφου των Financial Times, Peter Spiegel, «κυβερνητικό στέλεχος της Ελλάδας αρνείται ότι ο κ. Τσίπρας επανεξετάζει την πρόταση του Juncker. 
Αλλά η Αθήνα ίσως προτείνει κάτι άλλο το απόγευμα» έγραψε ο δημοσιογράφος στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τσίπρας: Προαναγγέλλει παραίτηση αν επικρατήσει το ναι στο δημοψήφισμα

Την παραίτηση της κυβέρνησής του προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που επικρατήσει το ναι στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.
Αν επικρατήσει το ναι στο δημοψήφισμα, θα το σεβαστούμε, αλλά δεν θα το υπηρετήσουμε, τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί πως με ναι στο δημοψήφισμα θα παραιτηθεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του.
Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα το βράδυ.
Ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία της Ελλάδας ο πρωθυπουργός.
Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα καταφέρουν να πάνε στο δημοψήφισμα, διεμήνυσε, για να δεσμευθεί πως "δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία για ένα πρόγραμμα".
Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Πάλεψα να πετύχω μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερα, παραδέχθηκε ανοιχτά και δημοσίως ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετήσει η Ελλάδα τις δικές τους προτάσεις.
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, για να προειδοποιήσει για μια ακόμη φορά πως "δεν θα δεχθούμε τον φαύλο κύκλο, αλλά και πως το όχι σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση.
Καλούμε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία δεν αποτελεί λύση, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως "εμείς διεκδικούμε ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα".
Το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη, τόνισε για μια ακόμη φορά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει πως οι εταίροι είναι αμήχανοι και φοβισμένοι, αλλά και πως η γραμμή τους είναι αυτή του εκβιασμού.
Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για να δεσμευθεί πως εάν "οι εταίροι προτείνουν μία βιώσιμη λύση ακόμη και στο... και πέντε, εμείς θα είμαστε εδώ".
Περίμενα ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική, δεν δίστασε να σχολιάσει ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει ωστόσο πως "εμείς κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε και πρωτοτυπήσαμε...".
Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι, διεμήνυσε, αναφερόμενος στους δανειστές.
Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, γνωστοποίησε επίσης.
Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, ο Αλ. Τσίπρα διαβεβαίωσε πως η τρίτη ηλικία δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω και μπει μαχαίρι.
Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού, τόνισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
"Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για την Ευρώπη.
Το σχέδιο της Ευρώπης ήταν να σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας.
Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν εκτός ευρώ και δεν θα το κάνουν.
Είναι τεράστιο το κόστος της χρεοκοπίας", διεμήνυσε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.