Η κατάσταση δραματικά επιδεινώνεται - Οι δανειστές σκληραίνουν την στάση τους και υιοθετούν αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα

Πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις για το ελληνικό ζήτημα, με τις διαπραγματεύσεις να εντείνονται σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς ο χρόνος εξαντλείται και μάλιστα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, στη σκιά των αλλεπάλληλων σεναρίων για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και capital controls.

Την τελευταία ώρα επανέρχονται στο επίκεντρο τα σενάρια περί διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα το Σάββατο 20 Ιουνίου. 

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.

Δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, φέρεται να δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Tusk, ωστόσο δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών είναι βέβαιο ότι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα. 

Η συνάντηση των τεσσάρων αξιωματούχων ήταν γεύμα εργασίας, με πρωτοβουλία του Juncker, ενώ οι πληροφορίες θέλουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να πραγματοποίησαν και τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi. 

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται, ενώ αυτή την ώρα τη σκυτάλη λαμβάνει το Euro Working Group που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι εξελίξεις έχουν καταστεί δραματικές, στη σκιά των πληροφοριών που διαρρέουν και οι οποίες αποκαλύπτουν πως, σε επίπεδο Euro Working Group, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν εξετάσει τα λιγότερο ευνοικά σενάρια για την Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι εξετάστηκε το σενάριο της χρεοκοπίας, της στάσης πληρωμών και των capital controls. 

«Τα λιγότερο ευνοϊκά σενάρια» έχουν συζητηθεί για την Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, όπως ανέφερε επί λέξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vladis Dombrovskis, δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών που θα καθορίσουν την τύχη της Ελλάδας. 

Η Ελλάδα πρέπει να επικοινωνήσει «τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 18 Ιουνίου. 

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι στο Eurogroup δεν θα κατατεθεί νέα ελληνική πρόταση....άρα το Eurogroup δεν θα λάβει καμία απόφαση για την Ελλάδα. 

Bloomberg: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Σάββατο 20 Ιουνίου εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αποκλειστικά για το θέμα της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το σενάριο που εξετάζεται τις τελευταίες ώρες είναι εκείνο της διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 19 Ιουνίου, μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν.

Τώρα τα σενάρια επανέρχονται, ωστόσο κάνουν λόγο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο...


Στάση πληρωμών της Ελλάδος εντός ευρώ, capital controls στις 27 Ιουνίου και μηχανισμούς πρόληψης της ΕΕ εξέτασε το EWG

Στάση πληρωμών της Ελλάδος εντός ευρώ, capital controls στις 27 Ιουνίου και όχι 20 Ιουνίου αλλά και τρόπους πρόληψης του πανικού που δυνητικά μπορεί να επικρατήσει από μια ελληνική χρεοκοπία συζητήθηκε στο Euro Working Group.

Με βάση πηγή, που επικαλείται πληροφόρηση από ενημερωμένους κύκλους των Βρυξελλών «η ΕΕ προετοιμάζεται για την ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απαθής σε αυτό το σενάριο.
Στο Euro Working group εξετάστηκε όχι μόνο το σενάριο της στάσης πληρωμών της Ελλάδος που σημαίνει χρεοκοπία εντός ευρώ, αλλά και το σενάριο επιβολής capital controls, ως μηχανισμός αναγκαιότητας και αποτροπής της κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών.

Ως πιθανή ημερομηνία αναφέρθηκε η 27η Ιουνίου όχι το Σάββατο 20 Ιουνίου αλλά το επόμενο και σίγουρα νωρίτερα από τις 4 Ιουλίου.

Η επιλογή της Ελλάδος είναι συμφωνία.

Αν δεν δεχθεί πλήρως την πρόταση Juncker θα πτωχεύσει εντός ευρώ.
Παράλληλα εξετάστηκαν και εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σχέδια για το πώς η ΕΕ θα απορροφήσει τους κραδασμούς του σοκ που θα προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία και πως θα αποτρέψει την επέκταση της ελληνικής κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές: Εν αναμονή των προτάσεων των δανειστών - Επίκεινται πρωτοβουλίες Τσίπρα - Αισιοδοξία για συμφωνία

Τις προτάσεις των δανειστών αναμένει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις και να αρθεί το αδιέξοδο.

Όπως αποκάλυψε ανώτατη κυβερνητική πηγή, η Αθήνα περιμένει τις προτάσεις των θεσμών, προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα η ίδια πηγή γνωστοποίησε πως επίκεινται νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, εντός των επόμενων 24ώρων και πιθανότατα νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ανώτερους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πλευρές, στην ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία πως όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία.


Μαξίμου: Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων με τους δανειστές επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μετά το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες το σαββατοκύριακο.

Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα αναμένει την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθεί για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. 

Διαπραγμάτευσης μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία.

Ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ.

Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. 

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή του δήλωση κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος της Ελλάδος και η τελευταία ευκαιρία είναι πλέον η 18η Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup. 

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν θα θάψει τη δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα όσον αφορά την επιμονή για μειώσεις συντάξεων. 

Για αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών κάνουν λόγο πηγές στην Κομισιόν καθώς η 45 λεπτών συνάντηση που υπήρξε μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων της ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές που υπάρχουν δεν επιτρέπουν συμφωνία. 

Η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες επέστρεψε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι δανειστές ζήτησαν πάνω από 2 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα από την Ελλάδα, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε προτάσεις 500 εκατ. ευρώ στους εκπροσώπους της Κομισιόν.
«Παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών.

Αποχωρήσαμε από τις διαπραγματεύσεις», αναφέρει κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη διακοπή των συνομιλιών της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της Κομισιόν.

Άλλη πηγή στην ελληνική κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη του ναυαγίου στους δανειστές, αναφέροντας ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών τους είπαν ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν περαιτέρω με την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι θεσμοί εκτιμούν το δημοσιονομικό κενό στο 2,6% του ΑΕΠ του 2015, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει το 2%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την συνάντηση των δύο πλευρών η κυβέρνηση, με non paper διεμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! 

Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! 

Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

Άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πάει σε συμφωνία έως το τακτικό Eurogroup στις 18 Ιουνίου. 

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς η αποτυχία συμφωνίας, θα οδηγήσει σε δραματική πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα ενώ θα ενταθούν και οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. 

Στις 17 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ με βασικό αντικείμενο την πιθανότητα αύξησης των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών. 

Oι προτάσεις των δανειστών

Τις προτάσεις των θεσμών προς την Ελλάδα για πλεόνασμα, φορολογία, τράπεζες, δημόσια διοίκηση, συντάξεις και μισθούς παρουσίασε η εκπρόσωπος του Pierre Moscovici, Anika Brightheart, εν μέσω του αδιεξόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Eιδικότερα, η στενή συνεργάτης του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων υπογράμμισε πως οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

Όπως ανέφερε η Anika Brightheart, η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

- Πρώτον, στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτυχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018.

- Δεύτερον, σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- Τρίτον, στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Τέταρτον, στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων

- Πέμπτον, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του Brussels Group», ανέφερε η εκπρόσωπος του Pierre Moscovici.

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους η Anika Brightheart τόνισε πως οι στόχοι του 2015 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Όπως εξήγησε, οι θεσμοί ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018.
«Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του P. Moscovici ανέφερε ακόμη, ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υιοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς επίσης και η εφαρμόγη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα προστατέυεσει τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Όπως τόνισε η Anika Brightheart, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε αυτούς τους στόχους, το ερώτημα όμως είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία.

Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Εξάλλου, η Anika Brightheart υπογράμμισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών, αλλά ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Moscovici τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, η Anika Brightheart ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνει στο 1% του ΑΕΠ.

Η λίστα με τις 21 μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στους δανειστές στις Βρυξέλλες

Μια λίστα με 21 μεταρρυθμίσεις κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους δανειστές στις Βρυξέλλες σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή. 

Η ελληνική πλευρά δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016 με δημοσιονομικό κενό να προκύπτει 1,1% του ΑΕΠ για το 2015  (1,995 δισ) και 2% του ΑΕΠ για το 2016 (3.583 δισ.). 

Το μεγαλύτερο κομμάτι από το οποίο θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό προκύπτει από το αναμορφωμένο ΦΠΑ το οποίο αναμένεται να φέρει έσοδα 1.4 δισ. τον χρόνο.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να καλυφθεί το κενό αυτό :

Παραμετρικά έσοδα για το 2015 περί τα 1,195 δισ (1,1% του ΑΕΠ ) και για το 2016 3,583 δισ (2% το ΑΕΠ)

1. Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκ. 
Υπολογίζονται έσοδα για το 2015 600 εκ και 600 εκ για το 2016
2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων  από 26% στο 29% που θα φέρει έσοδα το 2016 450 εκ.
3. Αύξηση στο φόρο  αλληλεγγύης με κέρδη για το 2015 220 εκ. και για το 2016 250 εκ. 
4. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 περίπου 200 εκ.
5. Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση με κέρδη για το 2015 περί τα 100 εκ. και για το 2016 περί τα 100 εκ. 
6. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) υπολογίζοντας κέρδη για το 2015 35 εκ. και για το 2016 225 εκ. 
7. Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων υπολογίζοντας κέρδη. για το 2015 50 εκ. και για το 2016 50 εκ. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρος ακίνητης περιουσίας.
8. Τεχνικός έλεγχος οχημάτων ( ΚΤΕΟ) υπολογίζονται έσοδα για to 2015 72 εκ. και για το 2016 50 εκ.
9. Ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται έσοδα για το 2015 51 εκ. και για το 2016 40 εκ. 
10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας συμπεριλαμβάνοντας σκάφη αναψυχής υπολογίζοντας έσοδα για το 2015 47 εκ και για το 2016 47 εκ. 
11. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ  υπολογίζονται έσοδα για το 2015 680 εκ και για το 2016 1360 εκ.  
12. Περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση υπολογίζονται έσοδα για το 2016 71 εκ. 
13. Επιστροφή από την φαρμακευτική δαπάνη (rebate) υπολογίζονται έσοδα  για το 2015 140 εκ και για το 2016 140 εκ. 

Διοικητικά μέτρα για το 2015 1,625 δισ. ( 0,91% του ΑΕΠ ) και για το 2016  2,361 δισ. ( 1,31% του ΑΕΠ)

1. Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζονται έσοδα για το 2015 περί τα 75 εκ. και για το 2016 300 εκ. 
2. Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπολογίζονται έσοδα για το 2015 200 εκ. και για το 2016 500 εκ.
3. Πάταξη φοροδιαφυγής στο  ΦΠΑ υπολογίζονται έσοδα για το 2015 50 εκ και για το 2016 700 εκ.
4. Έσοδα από ηλεκτρονικό τζόγο ( e-gaming) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 160 και για το 2016 361 εκ. 
5. Εφαρμογή κανόνων της ΕΕ για το περιβάλλον και την γεωργία υπολογίζονται έσοδα για το 2015 276 εκ. 
6. Τριγωνικές συναλλαγές  υπολογίζονται έσοδα για το 2015  24 εκ. 
7. Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες υπολογίζονται έσοδα για το 2015 340 εκ. 
8. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις υπολογίζονται έσοδα για το 2015 500 εκ. και για το 2016 500 εκ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.