Μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream, γνωστού ως Greek Stream, στην Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα οι δύο χώρες.


Μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream, γνωστού ως Greek Stream, στην Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Bloomberg, οι δύο χώρες (Ελλάδα και Ρωσία) η Μόσχα θα στηρίξει δανειακά στο 100% την κατασκευή του αγωγού, το κόστος του οποίου σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom δεν θα είναι ιδιοκτήτης του αγωγού, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να τηρηθούν οι νέοι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., που απαγορεύουν στον πάροχο ενέργειας να ελέγχει και το δίκτυο διανομής της.

Ο αγωγός που ήταν αρχικά σχεδιασμένο να φτάνει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Εξ αυτών, τα 16 θα διοχετεύονται στην τουρκική αγορά, αφήνοντας απόθεμα 47 δισεκατομμυρίων κ.μ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.