Βαρύ είναι το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό με Ευρωπαίους να μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο ενός Grexit και αξιωματούχους των Βρυξελλών να υποστηρίζουν πως είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία.

Το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η Μεγάλη Βρετανία έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Υπάρχει σοβαρός οικονομικός κίνδυνος από μια ελληνική χρεοκοπία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πορτογαλία με τον πρωθυπουργό Κοέλιο να δηλώνει δημοσίως πως είναι προετοιμασμένη η χώρα του να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς έχει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους περιορισμούς στις αγορές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση.
«Δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Εάν συμβεί κάτι (με την Ελλάδα), έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους σοβαρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς που ίσως υπάρξουν στις διεθνείς αγορές», δήλωσε.
«Αλλά είμαστε έτοιμοι» είπε ο Πάσος Κοέλιο. «Και αυτός είναι ο λόγος που, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα καταρρεύσει στη συνέχεια». Σχολιάζοντας την έλλειψη προόδου για την Ελλάδα ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, είπε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο ανησυχητικό».
«Προετοιμαστείτε»
Κεραυνούς κατά της Ελλάδας και του Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Bundestag. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για την μη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται ακόμη να επέκρινε τη στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν με τους Έλληνες το Σαββατοκύριακο, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έπρεπε να περιμένουν από δίπλα, παρά το γεγονός ότι όφειλαν να συμμετάσχουν και αυτοί.
Δεν απάντησε ούτε αν η Ελλάδα θα μείνει η ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας   
Χωρίς απάντηση άφησε ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργός Οικονομικών το ερώτημα αν  η Ελλάδα θα μπορεί να παραμείνει μέλος της ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας.  Ο Μάρτιν Γιέγκερ αρνήθηκε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, εάν χρεοκοπήσει.  Κατά τα άλλα είπε ότι στόχος της Γερμανίας είναι να σημειωθεί πρόοδος προς την συμφωνία με την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup.
«Έξοδος από το ευρώ, έξοδος από την ΕΕ»
Μετά από την δημόσια δήλωση του για εκνευρισμό λόγω των παιχνιδιών της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Μάρτιν Σουλτς «ξαναχτυπά». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται και με έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πιστεύω ότι η αποχώρηση από το ευρώ σημαίνει επίσης έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Σουλτς στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι είναι «νομικά "ασαφές"» το πώς μια χώρα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα οι απόψεις Σουλτς ταυτίζονται με τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος το πρωί της Τετάρτης η οποία στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε "μια επώδυνη διαδρομή" αν εξέλθει από την Ευρωζώνη και την ΕΕ».
«Το Grexit είναι μια εικασία»
Από την άλλη πλευρά, Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί αποκλείουν ένα Grexit λέγοντας πως δεν εξετάζεται το συγκεκριμένο σενάριο. Το Grexit, επί του παρόντος, είναι απλώς μια εικασία σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει νευρικότητα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε συμφωνία, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι σημαντικό, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση να μην μας λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει αλλά και τι θέλει να κάνει. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι είναι πιθανό το αυριανό Eurogroup να μην καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικά μέτρα για την Ελλάδα, τόνισε υπαινικτικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.
Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία. Τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.