Σε άλλες χώρες του κόσμου, το κοινωνικο-οικονομικό status ενός ανθρώπου δηλώνεται από  το αυτοκίνητο που οδηγεί, το ρολόι, το κοστούμι του ή την τσάντα της. Στη Βενεζουέλα όμως, ένα ακριβό κινητό τηλέφωνο σε ανεβάζει αυτόματα στην ελίτ, αλλά σε κάνει ταυτόχρονα και στόχο ένοπλων ληστών.


Σας φαίνονται υψηλές ή υπερβολικές οι τιμές των κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα; Αν μάθετε πόσο κοστίζουν στη Βενεζουέλα, θα αλλάξετε γνώμη και μάλλον δεν θα ξαναπαραπονεθείτε ποτέ. Το iPhone 6 της Apple πουλιέται περίπου 300.000 μπολίβαρ που ισοδυναμούν με 47.600 δολάρια, περίπου 41 φορές πάνω από  τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στη χώρα!

Η εφημερίδα «El Mundo» έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ σε μια χώρα, που δείχνει εγκλωβισμένη από την επίμονη άρνηση του Προέδρου Μαδούρο να αλλάξει την επίσημη ισοτιμία και να αποδεχθεί μια δραματική μείωση του νομίσματος, το οποίο έχει ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το Καράκας είναι πλέον η ακριβότερη χώρα στον κόσμο, πρωτεύουσα μιας χώρας με πληθωρισμό 67%, που δυσκολεύεται να βρει δολάρια, καθώς η τιμή του πετρελαίου (του βασικού της προϊόντος) έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά και οι εξαγωγές μειώθηκαν στο μισό.

Επιστροφή στο θέμα μας: οι εισαγωγές κινητών έχουν σχεδόν σταματήσει, η Βενεζουέλα είναι η μοναδική χώρα που σημειώνεται πτώση στον τομέα των κινητών, οι κάτοχοι κινητών αναγκάζονται να επισκευάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν αυτά χαλάνε και όχι να αγοράζουν καινούργια, οι κλοπές κινητών – ειδικά στα νεώτερης γενιάς και στα smartphones – έχουν εκτοξευτεί και η «μαύρη αγορά» οργιάζει.

Η δημοσιογράφος της «El Mundo», Μαρία Βερόνικα Φερνάντεζ, επισκέφτηκε οκτώ καταστήματα στο Καράκας για να μπορέσει να γραφτεί σε λίστα αναμονής για ένα Samsung Galaxy Fame, μια που το προηγούμενο της το έκλεψαν υπό την απειλή όπλου. Τουλάχιστον θα στενοχωρηθεί λιγότερο όπως λέει η ίδια αν της το κλέψουν κι αυτό, καθώς είναι φτηνότερο και παλιότερο μοντέλο από το προηγούμενο – όχι βέβαια ότι πλήρωσε και λίγα:  17 χιλιάδες μπολίβαρ, δηλαδή περίπου 2.700 δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε μισθό 2,3 μηνών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.