Εκτακτη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι τρέχει τελεσίγραφο 24 ωρών για τα μέτρα.


Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ, ανέφεραν προ ολίγου κυβερνητικοί κύκλοι.

Προσθέτουν δε ότι εκπρόσωποι του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

Κατά πληροφορίες, την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον Ευκλ.Τσακαλώτο και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη.

Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι και σημειώνουν:

Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταλήγουν στις επισημάνσεις τους οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Τι αναφέρει το κυβερνητικό non paper  

  «1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε: 

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. 

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. 

** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους. 

3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

5. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος. 

6. Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

7. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα...».

Βloomberg: Δόθηκε τελεσίγραφο στην Αθήνα 24 ωρών

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δυο ευρωπαϊκές πηγές   σε συνάντηση ευρωπαίων αξιωματούχων αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, δόθηκε στη Ελλάδα τελεσίγραφο 24 ωρών προκειμένου να καταθέσει ισχυρές προτάσεις.

Πλέον εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα εάν η Ελλάδα αρνηθεί τον συμβιβασμό, μεταξύ αυτών του Grexit, λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι. 

Τι είπε ο Γιούνκερ για τη στάση του ΔΝΤ     

 Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν νομίζω πως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την ενέργεια του ΔΝΤ ότι σημαίνει πως το ΔΝΤ θα φύγει από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.  Σημείωσε ότι θα μιλήσει με την κ. Λαγκάρντ «αλλά δεν χρειάζεται να το κάνω τώρα» είπε ο κ. Γιούνκερ.  

Νωρίτερα μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως «Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό».

Προειδοποίησε ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι συζήτησε την Πέμπτη το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε :«Συζητήσαμε για το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο πέρασα δύο ώρες αφού τον είδα τόσες φορές στο παρελθόν. Του παρουσίασα μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το απόγευμα της Πέμπτης».

 Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί σε αυτές που της έχουν ήδη κατατεθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.