Δραματικές οι εξελίξεις για την Ελλάδα ολοταχώς για την χρεοκοπία
 Η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία άμεσα, κινδυνεύει με χάος, η Ελλάδα καταρρέει.
Με μια ιδιαίτερα σκληρή και εχθρική απόφαση το Eurogroup ακύρωσε την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για 1 έως 4 εβδομάδες παράταση.
Η Ελλάδα ουσιαστικά χάνει τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων και την τελευταία δόση.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές και επικίνδυνες για την Ελλάδα μετά την απόφαση της να προκηρύξει μονομερώς δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.
Στο Eurogroup, αποφασίστηκε να απορριφθεί η ελληνική πρόταση για παράταση 1 έως 3 εβδομάδων και....το κυριότερο εκδίωξαν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για να εξετάσουν το plan B.
H κατάσταση πλέον είναι επικίνδυνη ....πραγματικά επικίνδυνη για την Ελλάδα.
Το κλίμα στο Eurogroup ήταν εχθρικό και είναι ξεκάθαρο ότι συζήτησαν το plan B που περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός ευρώ, capital controls στις τράπεζες και το κυριότερο όλων, υπάρχει κίνδυνος να αφήσουν την Ελλάδα, στον βούρκο της αποτυχίας χωρίς ρευστότητα και χρεοκοπημένη ή ακόμη και να δρομολογήσουν σχέδιο εξόδου από το ευρώ....
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με δραματικό τόνο ανέφερε ότι οDijsselbloem του ανέφερε να αποχωρήσει από το Eurogroup για να αποφασίσουν για την Ελλάδα....χωρίς την Ελλάδα.
Το Eurogroup απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση ενός μηνός του προγράμματος, αυξάνοντας κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και καθιστώντας ολοένα και πιο πιθανά τα capital controls. 
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ζήτησε παράταση ενός μήνα του ελληνικού προγράμματος, αλλά το Eurogroup απέρριψε το ελληνικό αίτημα.
Το Eurogroup δεν έδωσε παράταση στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία είχε προεξοφληθεί από την αντίστοιχη αρνητική εισήγηση του Euro Working Group.
Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη είναι ότι λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου το Eurogroup διέκοψε προσωρινά τις εργασίες του για να αποχωρήσει ο Γ. Βαρουφάκης και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις εργασίες τους χωρίς τον Έλληνα υπουργό. 
Eπί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι εκδίωξαν τον Γ. Βαρουφάκη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα θωράκισης της Ευρωζώνης... με ολοένα και πιο πιθανά τα capital controls. 
Την έκπληξή του αλλά και την έντονη απογοήτευσή του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προειδοποιώντας ξεκάθαρα πως το μέλλον της Ελλάδας είναι αβέβαιο χωρίς χρηματοδότηση...

Dijsselbloem: Με ή χωρίς δημοψήφισμα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Υπεύθυνη η ΕΚΤ για τις τράπεζες
Την απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος επιβεβαίωσε και επισήμως ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την προσωρινή διακοπή του Eurogroup.
Ο Dijsselbloem επιβεβαίωσε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την προσωρινή διακοπή, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Dijsselbloem, για εκείνον ήταν αρνητική εξέλιξη η ανακοίνωση δημοψηφίσματος, καθώς, όπως δήλωσε, οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής.
Επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των θεσμών.
Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πλέον οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν, τόνισε επίσης.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, υπήρξε ευελιξία, καθώς "δεχτήκαμε υπόψη τις ελληνικές προτάσεις και τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας".
Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία και απέρριψε τις προτάσεις, σημείωσε, για να επιβεβαιώσει πως το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει το βράδυ της Τρίτης.
Η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση ενώ παρέπεμψε στην ΕΚΤ για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους, προειδοποίησε, για να προσθέσει πως θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα μας, γιατί θέλουμε να εγγυηθούμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Για να πετύχει ένα πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να το εφαρμόσει, διεμήνυσε, θέτοντας ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, τόνισε, για να επιβεβαιώσει πως το Eurogroup θα συνεδριάσει χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη του Eurogroup
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde ζητά από την Ε.Ε. να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 
Εξαιρετικά σκληρή ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα ολοκλήρωσε μονομερώς τις συνομιλίες.
Η απόφαση της Ελλάδας για δημοψήφισμα με εξέπληξε αρνητικά, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Είναι μία κακή απόφαση για την Ελλάδα, καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) chats with European commissioner in charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici.

Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem, right, waits for the start of a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Saturday, June 27, 2015. Anxiety over Greece’s future swelled on Saturday after Prime Minister Alexis Tsipras’ call to have the people vote on a proposed bailout deal increased the risk that the country might fall out of the euro. (AP Photo/Virginia Mayo)

Greek Finance Minister Yanis Varoufakis, right, and French Finance Minister Michel Sapin, second right, arrive for a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Saturday, June 27, 2015. Anxiety over Greece’s future swelled on Saturday after Prime Minister Alexis Tsipras’ call to have the people vote on a proposed bailout deal increased the risk that the country might fall out of the euro. (AP Photo/Virginia Mayo)

Νωρίτερα κοινοτικές πηγές απέκλειαν την ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος. 
Η πρόταση των δανειστών παραμένει στο τραπέζι δεν έχει αποσυρθεί και ως εκ τούτου....το δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ερώτημα ΝΑΙ στο μνημόνιο, ΟΧΙ στο μνημόνιο.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει.....ήταν επιλογή αδιεξόδου η απόφαση για δημοψήφισμα, ήταν ηρωική έξοδος του Τσίπρα ή κίνηση απελπισίας ώστε να κερδίσει χρόνο; 
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν μιλώντας στο bankingnews.gr ότι η κίνηση του δημοψηφίσματος έχει ένα στρατηγικό στόχο.
"Ποντάρουμε ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει ΟΧΙ στο μνημόνιο και με το ΟΧΙ θα ξαναπάμε στην Ευρώπη για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωμία βιώσιμη και ρεαλιστική".
Η εκδοχή αυτή είναι το καλό σενάριο καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο με το ΟΧΙ....η ΕΕ, η Γερμανία και γενικά οι θεσμοί να μην υπαναχωρήσουν από την πρόταση τους, παρατείνοντας το αδιέξοδο και οδηγώντας την Ελλάδα σε δραματικές εξελίξεις.
Πολιτικός παράγοντας αναφέρει ότι "ο Τσίπρας μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων βρέθηκε σε αδιέξοδο.
Η διαπραγμάτευση απέτυχε.
Το ΟΧΙ τον διευκολύνει πολιτικά ώστε να ζητήσει από την ΕΕ ένα βελτιωμένο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί το μνημόνιο όπως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύει.
Ο Τσίπρας δεν θέλει έξοδο από το ευρώ αλλά το ερώτημα είναι αν η ΕΕ, η Γερμανία αποφασίσουν να κρατήσουν ακόμη σκληρότερη θέση τι γίνεται τότε;
Υπάρχει το ρίσκο σκόπιμα να μας οδηγήσουν εκτός ευρώ παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν θέλει έξοδο από το ευρώ;"
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή 26 Ιουνίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί δίχως την επιβολή εκβιαστικών διλημμάτων.
Στις 5 Ιουλίου 2015 οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στο πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974, με το ερώτημα εάν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση των θεσμών για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος  θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου και κυρίως ή θα ασκηθούν πιέσεις ώστε το πολιτικό συμπέρασμα να είναι ΝΑΙ στο μνημόνιο άρα ΝΑΙ στο ευρώ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο άρα ΟΧΙ στο ευρώ άρα επιστροφή στην δραχμή; 
Επίσης υπάρχει ενδεχόμενο η ΕΕ να υποβάλλει νέα πρόταση προς την Ελλάδα; 
Μάλλον απίθανο, καθώς θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα με το δημοψήφισμα εκβιάζει τους θεσμούς, εκβιάζει την Ευρώπη.
Οι ώρες είναι κρίσιμες, με το πολιτικό προσωπικό της χώρας ήδη να μιλά σε τόνους που δεν αρμόζουν στις στιγμές που ζει η Ελλάδα.
Όλα τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος.
Λίγο αργότερα σήμερα 27 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, θα βρεθεί αποκλεστικά η διαχείριση του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας στις τράπεζες, την στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ με το ELA και αν όλα αυτά οδηγήσουν σε capital controls στις τράπεζες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.