Εβδομάδα «ρήξης» με την ελπίδα ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο, με τη νέα μεγάλη σημερινή  πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 4,96% βαθιά κάτω από τις 800 μονάδες να αντικατοπτρίζει απόλυτα τις ανησυχίες της αγοράς για τη συνεχιζόμενη αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.  

Από την «βεβαιότητα» μιας άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι επενδυτές βρέθηκαν μετέωροι με την πραγματικότητα της νέας παράτασης των διαπραγματεύσεων που πλέον έχει νέο ορίζοντα το τέλος Ιουνίου,  αλλά κυρίως με τη σιγουριά πως ακόμη κι αν κάποια στιγμή υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στις προτάσεις κυβέρνησης-δανειστών, αυτή θα εμπεριέχει δυσβάσταχτα υφεσιακά μέτρα για την ήδη βεβαρημένη οικονομία, τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.  

Εβδομάδα selloff στο ΧρηματιστήριοΤο μεγάλο μέγεθος των σημερινών απωλειών στο Χρηματιστήριο που ενδοσυνεδριακά έφτασαν μέχρι και το -5,58% για τον Γενικό Δείκτη στα κρίσιμα επίπεδα των 780 μονάδων (έκλεισε στις 786,11 μονάδες), ήταν ουσιαστικά συνέχεια μιας αλυσίδας καθοδικών συνεδριάσεων που είχαν ως αφετηρία την αδυναμία υπέρβασης των 850 μονάδων από την περασμένη Πέμπτη-Παρασκευή όταν ολοκληρώνονταν και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και FTSE.

Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά της Αθήνας κατέγραψε απώλειες 4,76%, ενώ από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της περασμένης Πέμπτης (857 μονάδες) μέχρι τα σημερινά ελάχιστα, οι τιμές διολίσθησαν περίπου 9%, με τον τραπεζικό δείκτη να υφίσταται ισχυρές απώλειες κατά 9,73%% στην εβδομάδα και 15,15% από τα προχθεσινά υψηλά. 

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην αποπληρώσει σήμερα τη δόση προς το ΔΝΤ αλλά να ομαδοποιήσει όλες τις οφειλές για το τέλος Ιουνίου, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για την αγορά καθώς ενώ θεωρητικά αποτελεί ένα καθαρά τεχνικό θέμα που προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου και έγινε αποδεκτό, εντούτοις επιβεβαίωσε με καθαρό τρόπο την επιδείνωση του κλίματος στις συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών, που αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την οικονομία. Ειδικά για τις τράπεζες η καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας κονταίνει όλο και περισσότερο το φυτίλι της... βόμβας που έχει μπει στην καταθετική τους βάση, και παράλληλα δημιουργεί ακόμη χειρότερες συνθήκες για την πραγματική οικονομία. 

Εξ ου και οι επιθετικές ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης υπεραξιών και «απεγκλωβισμού» που πυροδοτήθηκαν στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα από επενδυτές που είχαν ποντάρει στο βραχυπρόθεσμο στοίχημα άμεσης συμφωνίας και αδιάκοπης συνέχειας της ανοδικής κίνησης προς τον επόμενο στόχο των 950-960 μονάδων. 

Παράλληλα, τα δύο κείμενα συμφωνίας που βρίθουν υφεσιακών μέτρων και ειδικά εκείνο που διέρρευσε ως πρόταση από την πλευρά των δανειστών και απερρίφθη ως βάση συζήτησης από την κυβέρνηση, ενίσχυσαν την απαισιοδοξία για προοπτική άμεσης εξεύρεσης λύσης, ενώ επιπλέον η στάση της κυβέρνησης και οι ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να αναζωπυρώνουν τη φωτιά της εκλογολογίας στο εσωτερικό, επιβαρύνοντας αισθητά το ευάλωτο επενδυτικό κλίμα. Είναι προφανές πως με τη διαπραγμάτευση να επιμηκύνεται βαθιά μέσα στον Ιούνιο, τη μόνη ορατή λύση που διαφαίνεται προς το παρόν να είναι αυτή μιας νέας  παράτασης μέχρι το Φθινόπωρο και την αγορά να μην αποκλείει πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, λίγοι θέλουν να κρατούν χαρτιά στα χέρια τους ειδικά όταν η αβεβαιότητα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ρίσκο. 

Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, λένε αναλυτές, για τα κεφάλαια που χτίζουν μεσοπρόθεσμες θέσεις στο Χρηματιστήριο προσδοκώντας ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συμφωνία, καθώς όσο η αγορά παραμένει σε συγκεκριμένο εύρος τιμών και δεν απειλούνται στηρίξεις,  διευκολύνει το χτίσιμο θέσεων.   

Η σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε πάντως γροθιά στο στομάχι για όσους είχαν ανοίξει βραχυπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις το τελευταίο διάστημα επιδιώκοντας να κερδοσκοπήσουν με τη συμφωνία. Η καθοδική ορμή της αγοράς και η επαναφορά στα χαμηλά του Μαΐου των 780 μονάδων, δείχνει ότι η αγορά διορθώνει όλη την τελευταία ανοδική κίνηση από τις 691 μονάδες και τεχνικά έχει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, με τις 775 και 755 μονάδες να αποτελούν τα επόμενα επίπεδα διόρθωσης κατά 61,8% και 78,6% εφόσον συνεχιστεί η καθοδική κίνηση. 

Στις τράπεζες ο κλαδικός δείκτης που έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 11,35% στις 625,76 μονάδες, δεν ήταν συμπτωματικό ότι δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις σήμερα, καθώς πέρα από όλα τα άλλα, εμφάνιζε και διαγραμματικά τα περιθώρια πτώσης μέχρι τη στήριξη των 600 μονάδων.  
Ενδεικτικές είναι οι απώλειες κατά 14%  για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,45 ευρώ, κατά 12,24% για την Eurobank στα 0,1290 ευρώ, κατά 10,57% για την Εθνική στα 1,10 ευρώ και κατά 9,61% για την Alpha στα 0,3010 ευρώ, με τις πιέσεις να παραμένουν ισχυρές μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης και τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 53 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές. 

Στο βαθύ κόκκινο βρέθηκαν σήμερα οι περισσότερες από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την υποχώρησή τους να οδηγεί τον FTSE large Cap 25 στις 235,42 μονάδες που θεωρείται κρίσιμο επίπεδο από τους αναλυτές.  

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν η ΕΧΑΕ κατά 7,4%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 6,9% στα 1,75 ευρώ, ο ΟΠΑΠ που έκλεισε 6% χαμηλότερα στα 7,75 ευρώ, αλλά και οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, 
ΔΕΗ, ΟΛΠ οι οποίες έκλεισαν με πτώση μεγαλύτερη του 4%. 

Οι μόνες «διασωθείσες» με θετικό πρόσημο ήταν η Coca Cola (+0,67%) και η Folli Follie (+0,47%), ενώ αντίστοιχα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνο η Κυριακίδης και το Πλαίσιο έκλεισαν με μικρή άνοδο. Αντίθετα υποχώρησαν με πτώση άνω του 9% η Autohellas και η MIG, με την Αττικής και τη Σωλ. Κορίνθου να καταγράφουν απωλειες πάνω από 8%, και τις Intracom, Άνεμο, Φουρλή, Frigoglass και Υγεία να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με πτώση άνω του 4%. 
Μετά το πέρας των συναλλαγών πέρασε πακέτο για το 8% της Lamda Development. Άλλαξαν χέρια 6.374.507 μετοχές σε μια προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 21.928.304 που έγινε στην τιμή των 3,44 ευρώ. 

Συμπεριλαμβανομένων των πακέτων ο τζίρος στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεπέρασε τα 111 εκατ. ευρώ.  

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.