Σε λίγο το πρόβλημα θα αποκατασταθεί, λένε οι υπεύθυνοι. Διπλή παράταση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.


Όποιος προσπαθεί εδώ και λίγη ώρα να υποβάλλει φορολογική δήλωση παραπέμπεται αυτόματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr/overload.

Που σημαίνει ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων, το taxisnet παρουσίασε …υπερφόρτωση.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν από το πρωί οι φορολογούμενοι που προσπαθούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση στο Taxis.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έθεσε χθες το βράδυ στη διάθεση των νομικών προσώπων την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Και σήμερα, όποιος προσπαθεί να μπει με τους κωδικούς του στην εφαρμογή, έρχεται αντιμέτωπος με το ακόλουθο μήνυμα: «Μη δυνατή εύρεση υπηρεσίας/εγγράφου. Ο εξυπηρετητής της Γ.Γ.Π.Σ. δεν μπόρεσε να βρει την υπηρεσία ή το έγγραφο που ζητήσατε. Αν πληκτρολογήσατε τη διεύθυνση, παρακαλούμε ελέγξτε την ορθότητά της».

Τα προβλήματα που παρατηρούνται φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν προηγούμενο. Μόλις προ ημερών –και ενώ δεκάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης των ισολογισμών- η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων αποφάσισε να υπογράψει απόφαση που επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές ακόμη και στο περιεχόμενο των ισολογισμών (σ.σ η απόφαση αφορά στο ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές και πώς κάτι που φυσικά επιδρά ακόμη και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων).

Όμως, η προθεσμία για τη δημοσίευση των ισολογισμών στο ΓΕΜΗ λήγει… σήμερα. Αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα, το υπουργείο Ανάπτυξης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ΓΕΜΗ προσανατολίζεται στο να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να παρατείνει τη διαδικασία δημοσίευσης των ισολογισμών.

Αυτό όμως, θα παρασύρει και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων.Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από 250.000 επιχειρήσεις εκπνέει στο τέλος Ιουνίου. Το σύστημα άνοιξε μόλις χθες και ήδη εντοπίστηκαν τεχνικά προβλήματα. Αν προστεθεί και η ανάγκη αλλαγής των ισολογισμών, τότε ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Το πρόβλημα όμως έχει και δημοσιονομικό χαρακτήρα. Ήδη τα έσοδα του Μαΐου κατέρρευσαν καθώς καμία επιχείρηση δεν πλήρωσε φόρο τον προηγούμενο μήνα. Αν ανακοινωθεί παράταση, θα υπάρξει μετατόπιση εσόδων για τον Ιούλιο (σ.σ οι εταιρείες πληρώνουν με την κατάθεση της δήλωσης την πρώτη δόση).

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.