Θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμοΔεν θα κλείσουν οι τράπεζεςΔεν θα επιβληθούν capital controlsΔεν θα γίνει δημοψήφισμα ή εκλογές


Στο τελευταίο του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, έκανε επίκληση στο συναίσθημα των Ελλήνων. «Δεν λέω ψέματα» επανέλαβε αρκετές φορές, για να μας πείσει για τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική: μας έχει πει πολλά ψέματα το τελευταίο διάστημα, προεκλογικά και μετεκλογικά, στο τελευταίο διάγγελμα αλλά και στο προηγούμενο.

Ξεκινώντας από τα απλά. Ο κ. Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έως την τελευταία στιγμή τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν οι τράπεζες. Κι όμως οι τράπεζες έκλεισαν για τον απλούστατο λόγο ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος επικράτησε απίστευτος πανικός και ήταν σίγουρο ότι θα παρακολουθούσαμε την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα έφερνε αυτομάτως την απόλυτη καταστροφή.
Κι όμως οι τράπεζες έκλεισαν όπως θα έκλειναν ακόμη κι αν η ΕΚΤ είχε δώσει την έγκρισή της για αύξηση του ELA. Απλώς σε αυτή την περίπτωση το όριο των ημερήσιων αναλήψεων θα ήταν μεγαλύτερο

Κι έτσι φτάνουμε στο δεύτερο ψέμα: Τις τράπεζες τις έκλεισαν οι δανειστές και όχι η κυβέρνηση. Εκτός από όσα προσημειώσαμε, το ΦΕΚ φέρει καθαρά τις υπογραφές του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Ψέμα τρίτο: Δεν υπάρχει θέμα επιβολής capital control. Είναι προφανέστατα αυταπόδεικτο ψέμα καθώς όλοι γνώριζαν από την αρχή ότι δεν θα μπορούσαν να το αποφύγουν.

Ψέμα τέταρτο, ενώπιον του πρωθυπουργού της Αυστρίας:
Αναλαμβάνω μόνος μου τις δύσκολες αποφάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα ή εκλογής. Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στη συμφωνία θα το πω εγώ.
Τι να σχολιάσεις γι αυτή την πομπώδη αναφορά που διαψεύστηκε πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις.

Αν ανατρέξουμε λίγο στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και δεν φτάσουμε στο 2011 που ο κ. Τσίπρας προέβλεπε ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα κατέστρεφε τη χώρα, κάτι που γίνεται σήμερα θα βρούμε φυσικά και τα προεκλογικά ψέματα.

Τα «go back κυρία Μέρκελ» και τα «go back κύριε Σόιμπλε» τα θυμόμαστε καλά. Όπως και τα «θα σκίσουμε τα μνημόνια την επομένη των εκλογών, όταν θα είμαστε Κυβέρνηση». Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τα 751 ευρώ κατώτατος μισθός, τα «δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ» πριν, αλλά «είναι πατριωτικό να πληρώσετε ΕΝΦΙΑ» μετά.

Και ας ξαναγυρίσουμ σε σκηνές από το προσεχές μέλλον. Ο κ. Τσίπρας ζητάει να υπερψηφιστεί το ΟΧΙ για να κλείσει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες και μάλιστα καλύτερη από αυτή που απέρριψε, υπόσχεται να ανοίξει τις τράπεζες, εγγυάται καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις.

Προφανώς αυτά δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη, αλλά όπως θα έλεγαν και οι νομικοί υπάρχουν ήδη αποχρώσες ενδείξεις ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υπόσχεται. Όπως ακριβώς έγινε και με όλα τα υπόλοιπα.

Όλοι, μα όλοι τον προειδοποιούν πως το ΟΧΙ εκλαμβάνεται ως όχι στην Ευρώπη και το ευρώ. Ο ίδιος δεν το αποδέχεται, αλλά είναι ίσως ο μόνος στον πλανήτη, από όσους έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων. Το σκορ είναι 18 - 1 σε ότι αφορά στο Eurogroup. Ούτε καν η Κύπρος δεν μπορεί να μας στηρίξει ανοιχτά.

Αλήθεια πως εκτιμά ότι μέσα σε 48 ώρες θα υπάρχει συμφωνία όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να διαπραγματευθεί ένα νέο, χρονοβόρο και πολύπλοκο. Και ο κ. Βαρουφάκης πως άραγε εμφανίζεται τόσο σίγουρος ότι το πρόγραμμα απλώς θα επεκταθεί σα να μη συμβαίνει τίποτε. Μήπως δεν ήταν σίγουρος και για όλα όσα έχουν συμβεί.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας λέει ότι εγγυάται τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις. Φυσικά, δεν το τεκμηριώνει. Απλώς ο κ. Τσίπρας βάζει στη ζυγαριά την προσωπική του αξιοπιστία, όση έχει ακόμη. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο αυτή μειώνεται

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.