Μέτρα τουλάχιστον 12 δισ. και είναι μόνο η αρχή – Θα ακολουθήσουν κι άλλα, πολλά περισσότερα
Η κυβέρνηση αφού προκάλεσε εκλογές για να μην περάσει στην κοινωνία το e mail Χαρδούβελη, αφού διαπραγματεύτηκε επί 5 μήνες και απέρριψε το τελικό σχέδιο των δανειστών για μέτρα 8,5 δισ. γύρισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τώρα συζητά ένα τρίτο, ακόμη μεγαλύτερο μνημόνιο και μέτρα πολλών περισσότερων δισ. ευρώ.
Ο πρώτος μόνον υπολογισμός φέρνει μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία θα προσφέρει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία αλλά οι είναι πλέον σαφές ότι οι δανειστές απαιτούν πολύ περισσότερα. Κι αυτό γιατί τα χρήματα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι και πάλι, πάρα πολλά.
Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, τους φορολογούμενους, τους αγρότες θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι ζητήματα περικοπής δαπανών μέσω μείωσης μισθών στο δημόσιο και συντάξεων γενικότερα και γενικότερα επώδυνων μεταρρυθμίσεων που απέφευγαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010.
Στο Eurogroup θα εξεταστεί το σχέδιο της κυβέρνησης με τελικό στόχο να υπογραφεί νέο τρίτο Μνημόνιο, ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ ως το 2017 (πιθανότατα να φτάσει στα 50 ή και 60 δισ). Από το φθινόπωρο και μέχρι το 2019 τα νέα μέτρα θα πέφτουν σαν το χαλάζι, βάσει της συμφωνίας που προτείνει η κυβέρνηση.
Τα μέτρα αυτά έχουν την υπογραφή του πρωθυπουργού και εστάλησαν στις Βρυξέλλες ήδη από τις 30 Ιουνίου, πριν δηλαδή το δημοψήφισμα και τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Στην ελληνική διαπραματευτική ομάδα εξετάζουν ποια μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα για να κλείσει η συμφωνία γέφυρα, ποια θα ψηφιστούν φέτος και ποια θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2016 ως το 2019.
Αν συνυπολογιστεί η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2016 που δέχεται η κυβέρνηση, το συνολικό πακέτο για την τριετία 2015 - 2017 ξεπερνά και τα 15 δισ. ευρώ. Αυτά είναι όμως μόνο η αρχή, καθώς η ελληνική πρόταση οφείλει να προβλέψει και τις ανάγκες του 2017 και να ενσωματώσει το πλήγμα που προκάλεσαν στην οικονομία τα capital controls, το δημοψήφισμα και η απουσία «ομπρέλας προστασίας» μετά την 3η Ιουνίου.
Μεταξύ των νέων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να είναι:
- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη χώρα και στα τρόφιμα.
- Διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η οποία όμως θα υπολογιστεί στους νέους συντελεστές.
- Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, αλλά σταδιακά από το 2016 αντί φέτος.
- Κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τους γεωργούς (και των επιδοτήσεων στους φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά και άρα θα ξεκινήσει νωρίτερα.
- Μείωση του πλαφόν στις στρατιωτικές δαπάνες αλλά μετά το 2015 (κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017). Θα μειωθούν και ο αρθμός του προσωπικού και οι προμήθειες.
- Μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ ευρώ ετησίως.
Συντάξεις
- Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως από φέτος.
- Θα ετοιμαστεί νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015. Ως τότε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος.
- Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, και θα υποκατασταθεί από το εγγυημένο εισόδημα. Η διαφορά σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ είναι πως δεν θα υπάρξει μείωση φέτος για το «top» 20% των δικαιούχων.
- Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από 31ης Οκτωβρίου 2015. Η πρόταση Γιούνκερ έλεγε να γίνει μια και έξω φέτος.
Εργασιακά
Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2015.
Αγορές
- Άμεσα θα εφαρμοστούν οι συστάσεις από την εργαλειοθήκη 1 (toolkit) του ΟΟΣΑ. Αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ
- Θα εφαρμοστούν και οι συστάσεις της εργαλειοθήκης 2 (ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου),
- Θα ανοίξουν τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, λογιστών, δικαστικών επιμελητών κλπ. Προβλέπεται και απελευθέρωση της αγοράς για γυμναστήρια κλπ.
- Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ σε χωριστή νομική οντότητα, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.
Φυσικά όλα αυτά είναι ένα μέρος μόνον όλων των μέτρων που συνομολογεί η κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει ούτε τα 29,145 δισ. ευρώ που σε πρώτη φάση (παραμονή προκήρυξης του δημοψηφίσματος) ζήτησε από τους εταίρους ο πρωθυπουργός.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου