Τι διαμηνύει ο Τσίπρας στους βουλευτές του στην συνεδρίαση της ΚΟ που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Η στάση Λαφαζάνη και ποια είναι τα σενάρια για την τελική καταμέτρηση στη βραδινή ψηφοφορία. Δεκτό το νομοσχέδιο στις Επιτροπές. Αποσύρθηκε το πρώτο άρθρο.
Στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε εάν η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραμείνει ως έχει ή εάν θα παραιτηθεί υπέρ άλλου σχήματος ή εκλογών.
Ο πρωθυπουργός, κατά τις πληροφορίες, ξεκαθαρίζει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εξέλιξη πως εάν η κυβέρνηση μείνει με λιγότερους από 120 βουλευτές, τότε θα παραιτηθεί. Κι αυτό διότι, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορεί να «σταθεί» ούτε ως κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της αντιπολίτευσης.
Ο λόγος είναι ότι, βάσει Συντάγματος, ένα νομοσχέδιο μπορεί να υπερψηφισθεί από την Ολομέλεια με πλειοψηφία επί των παρόντων (και όχι επί του συνόλου των 300 βουλευτών) υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.
Εάν λοιπόν ο αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών πέσει κάτω από 120, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «περνά» καμία νομοθετική ρύθμιση – πλην των «μνημονιακών» που θα στηρίζουν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένου ότι δεν αναμένονται απώλειες από τους ΑΝΕΛ (τουλάχιστον, σημαντικές), τις εξελίξεις θα τις καθορίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με 30 απώλειες (όσες αναμένονται από Αριστερή Πλατφόρμα και από τις άλλες δύο «αριστερές τάσεις» των Ρινάλντι-Νταβανέλου), η κυβέρνηση θα μπορεί να σταθεί.
Με 40 διαρροές, πρακτικά βρίσκει τοίχο και πιθανότατα πέφτει.
Στην συνεδρίαση της ΚΟ πάντως επικράτησαν ήπιοι τόνοι. Χαρακτηριστικός ήταν ο ασπασμός του πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση και ζήτησε, όπως και χθες στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, να του πουν οι βουλευτές αν υπάρχει εναλλακτική και ποια ακριβώς είναι.
Σημειώνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρενέβη στη διαδικασία και απέσυρε το πρώτο άρθρο (το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες) αφήνοντας προς ψήφιση μόνο το δεύτερο που αφορά στα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το κείμενο της συμφωνίας δεν ήταν υποχρεωτικό να τεθεί προς ψήφιση. Σημειώνεται ότι κύκλοι των ΑΝΕΛ άφηναν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν μόνο τα προαπαιτούμενα και όχι τη συμφωνία.
Λαφαζάνης: Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο
«Ο ελληνικός λαός δεν μας εξέλεξε για να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο, δεν ψηφίσαμε το πρώτο ούτε το δεύτερο και δικαιωθήκαμε. Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο».
Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. «Με τα μνημόνια η χώρα δεν πάει μπροστά. Η Ελλάδα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις», τόνισε ο ίδιος για να καταλήξει:
«Το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή είναι τρομοκρατικό, είναι ανύπαρκτο δίλημμα».
Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. «Με τα μνημόνια η χώρα δεν πάει μπροστά. Η Ελλάδα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις», τόνισε ο ίδιος για να καταλήξει:
«Το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή είναι τρομοκρατικό, είναι ανύπαρκτο δίλημμα».
Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό
Η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες, σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας ότι το κείμενο που συζητείται αποτελεί καταγραφή του εκβιασμού προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την κ. Μέρκελ να ανακοινώνει πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο γρήγορης ψήφισης.
Αναφερόμενος στη στάση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι έχει τη διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας. Υπογράμμισε όμως ότι «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση».
Αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι είναι σε τέτοια έκθεση η μη βιωσιμότητα του χρέους που προτείνεται 30ετής περίοδος χάριτος και κούρεμα. Η έκθεση, τόνισε, έχει στοιχεία που η Βουλή και ο ελληνικός λαός έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και κάποιοι άρον-άρον επιχειρούν να μην χρησιμοποιηθούν.
Νομίζω ότι είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών, να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός που απευθύνεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή, να ολοκληρωθεί, υπογράμμισε.
Θα πρέπει συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν αυτά που είναι υποχρεώσεις τους – να σεβαστούν την κοινοβουλευτική λειτουργία, κατέληξε.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου