Το βαρύ κλίμα ήταν αναμενόμενο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιμετώπισε πραγματικά ένα εκρηκτικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας. Οι 18 υπουργοί Οικονομικών ουσιαστικά ζητούν από την κυβέρνηση ακόμη περισσότερα μέτρα αλλά κυρίως πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθούν για πρώτη φορά πλήρως μετά από 5 χρόνια τα όσα θα συνομολογηθούν.


Στις Βρυξέλλες, αυτό που κυριαρχεί στο κλίμα της συνεδρίασης είναι αφενός η απαίτηση για άμεση ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων νόμων πριν καν ψηφιστεί από τη Βουλή η τελική συμφωνία και εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που ήδη προτείνονται.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί το πρωί της Κυριακής προκειμένου να καταλήξουν οι υπουργοί. Ασαφές είναι αν τελικά θα γίνουν οι δύο σύνοδοι κορυφής, των 18 της Ευρωζώνης και των 28 της ΕΕ, το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Καθημερινή Ελένη Βαρβιτσιώτη από τη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα, με αυτά, το βασικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Τσακαλώτος, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά παρατηρήσεων από ομολόγους του, με κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που η ίδια έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της. Οι απαιτήσεις, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, μιλάμε πλέον για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, για νέο δανεισμό ποσού άνω των 80 δισ., ενώ πριν η συζήτηση αφορούσε το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Πολλά κράτη - μέλη εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε. Επίσης, ζητείται μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της και να μην είναι σε ένα κομμάτι χαρτί αλλά μέρος ενός δεσμευτικού action plan το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Δηλαδή αύριο θα έπρεπε ήδη να ψηφίζονταν κάποια πράγματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που σκιάζει την προσπάθεια για συμφωνία.

Απ’ όλες τις πλευρές διαψεύστηκε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε πρόταση πενταετούς Grexit, όμως είναι ένα σενάριο που θεωρείται ότι έχει συζητηθεί σε γερμανικούς κύκλους.

Επιτακτικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και συζητήθηκε εκτενώς στο τραπέζι του eurogroup, είναι το ομόλογο της ΕΚΤ, που λήγει μόλις σε εννέα ημέρες. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον συστημικό κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης για την συγκεκριμένη πληρωμή. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε να αντιμετωπίζει με παιγνιώδη διάθεση το θέμα και σχολίασε ότι και κατά τη διάρκεια του PSI ανησυχούσαμε για το συστημικό ρίσκο, αλλά τελικά δεν κόστισε πολύ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που έχει προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα σε παραμέτρους, όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικά διακείμενος για τα τρία πρώτα θέματα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.

Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Η τρόικα συντάσσει απάντηση στην πρόταση της Αθήνας

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του Guardian μετέδωσε ότι όσο διήρκεσε η διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, η Τρόικα συνέταξε μία απάντηση στην πρόταση διάσωσης της Αθήνας, αναδεικνύοντας ποια επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι κατά τη διακοπή του Eurogroup υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση

Πάντως, της κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση και οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκαν όχι στη μορφή των μέτρων και για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι, αλλά στην εφαρμογή τους που αποτελεί και τροχοπέδη στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Οι πιο σκεπτικοί εταίροι, εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην «αρένα» της ελληνικής Βουλής και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.