Ραγδαίες οι εξελίξεις ο Τσίπρας με επιστολή του στους θεσμούς δέχεται την συμφωνία
 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, υπό το βάρος της χρεοκοπίας της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε χθες το βράδυ 30 Ιουνίου επιστολή στην ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ και αποδέχεται πλήρως την συμφωνία ζητώντας ορισμένες μικρές αλλαγές. 
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς τις τελευταίες 24 ώρες έχει σημειωθεί ιστορική ανατροπή με τον Τσίπρα να έχει συνειδητοποιήσει ότι ή θα πήγαινε σε συμφωνία ή η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε βίαια. 

Στο μεταξύ, νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου, στις 18:30 ώρα Ελλάδας, μετά την επανεμφάνιση της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 12:30, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεση της ώρας, προκειμένου να είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει λεπτομερώς την πρότασή της για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η επιστολή Τσίπρα σε Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να αποδεχθεί όλους τους όρους των δανειστών, οι οποίες έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Σαββατοκύριακο, με πολύ μικρές αλλαγές, όπως προκύπτει από επιστολή του πρωθυπουργού την οποία έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους FT, στη δισέλιδη επιστολή η οποία εστάλη αργά το βράδυ της Τρίτης, στους επικεφαλής Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, περιλαμβάνει το αίτημα για παράταση του προγράμματος που έληξε τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου και το αίτημα για τρίτο πρόγραμμα. 
Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, η νέα επιστολή Τσίπρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο τρίτο πρόγραμμα, ύψους 29,1 δισ. ευρώ. 
Η επιστολή Τσίπρα αναφέρει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές για το φορολογικό σύστημα υπό έναν όρο:
Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός ζητά η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022, να αρχίσει τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. 
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ ζητά τη σταδιακή κατάργησή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι νέες παραδοχές είναι οι εξής: 
-Εξετάζεται νέο δάνειο 29,1 δισεκ 2ετούς διάρκειας από τον ESM 
-Η Ελλάδα θα υιοθετήσει 100% την πρόταση Juncker ενώ θα λάβει 3-4 δισεκ. επιπλέον μέτρα δηλαδή συνολικά 14 δισεκ. που ίσως να φθάσουν και τα 15 δισεκ. έως το τέλος του 2017 
-Θα ακυρωθεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου... 

Τι προηγήθηκε 
Την Τρίτη 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκησε μια ώρα και αποφασίστηκε, νέο Eurogroup για το πρωί της 1ης Ιουλίου.
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ζηώντας νέο δάνειο 29,1 δισεκ. και αποδεχόμενη την πρόταση Juncker. 
Στην τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι αν υπάρξει συμφωνία θα αποσύρει το δημοψήφισμα, εξέλιξη που επιβεβαίωσε και ο Γ. Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης...αναφέροντας ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα....να συμφωνήσει.  
Η ελληνική πλευρά βλέποντας το αδιέξοδο, αποφάσισε να προβεί σε μεγάλη πολιτική αναδίπλωση και να ζητήσει νέο δάνειο 29,1 δισεκ. ανοίγοντας εκ νέου τον κύκλο των διαπραγματεύσεων παραμονές...του δημοψηφίσματος. 
Νέο δάνειο σημαίνει πολύ σκληρότερα μέτρα προειδοποίησε ο J. Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup.
Η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε από νωρίς σπεύσει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία άμεσα. 
Oι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Juncker και Schulz, δήλωσαν ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Τρίτο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ ζητά από τον ESM η ελληνική κυβέρνηση έχοντας υποβάλλει πρόταση προς τους δανειστες. 
Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας είναι αρνητική, το ελληνικό ζήτημα πρέπει να αξιολογηθεί μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου αναφέρουν οι Γερμανοί. 
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς υπερεντατικοποιούνται, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, οι προσπάθειες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. 
Η κυβέρνηση κατέθεσε επισήμως αίτημα στον ΕSM για τρίτο δάνειο 29,1 δισ. για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με ταυτόχρονη εισήγηση για αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι πιέσεις που ασκούνται στον Τσίπρα στον έλληνα πρωθυπουργό είναι τεράστιες, ενώ έχει απειληθεί η Ελλάδα με τελεσίγραφο 48 ωρών αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ΟΧΙ. Εν τω μεταξύ συνεχείς ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν J. C. Juncker, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της Ελλάδας, ενώ επίκειται και συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande.
Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, όπου και αναλύθηκαν οι τρόποi να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία εντός της ημέρας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.