Βαρύτατο πλήγμα έχει επιφέρει στον τουρισμό η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το χάος που ακολούθησε με τις κλειστές τράπεζες, τα όρια των αναλήψεων και τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη κάθε ημέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα.

Η κατάσταση αποκτά ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις με το δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα μέρα με τη μέρα σαρώνει τα ξενοδοχεία, ειδικά της Αθήνας, το «κύμα» ακυρώσεων με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς να περιγράφουν ότι σχεδόν έχουν μηδενιστεί οι κρατήσεις από τον εσωτερικό τουρισμό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά εντοπίζονται, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, στην έλλειψη ρευστότητας για την αγορά προμηθειών, στην απαίτηση μερίδας προμηθευτών να πληρώνουν με μετρητά, στην αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και στον ορατό κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών αγαθών.

Ειδικά, δε, για τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και ποτά για τα καταλύματα ο κ. Ανδρεάδης προειδοποιεί ότι τα αποθέματα αρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών των καταλυμάτων το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα πτώση έως και 50% καταγράφεται στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν την Τετάρτη η Travelplanet 24 και η airtickets.

Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων από το 1,05%, που ήταν το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 30ή Ιουνίου, οπότε το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%. Οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως τις 25 Ιουνίου σημείωναν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως σήμερα παρουσιάζουν πτώση κατά 60%.

Προβλήματα και με τον ανεφοδιασμό

Οι ξενοδόχοι εκτός των άλλων ανησυχούν και για το θέμα της της επάρκειας προϊόντων. Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν έρθει σε επαφή με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές προϊόντων τουλάχιστον για τις πιο τουριστικές περιοχές, ενώ μία ακόμη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να ζητείται από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο να πραγματοποιούν εκεί τις πληρωμές, ώστε να πληρώνονται μέσω Κύπρου οι προμηθευτές.

Επιπλέον, αξιοποιείται στο μέγιστο η δυνατότητα να απευθύνονται οι ξενοδόχοι στην τοπική αγορά, από την οποία, ούτως ή άλλως προέρχεται μεγάλο μέρος των προμηθειών τους, ενώ μία ακόμη εναλλακτική είναι και το «σπάσιμο» των παραγγελιών σε μικρότερες.

Πτώση 50% των κρατήσεων στη ναυτιλία

Όσον αφορά στη ναυτιλία οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 50%. Η έλλειψη ρευστού και οι κλειστές τράπεζες εξάλλου εμποδίζουν κάποιον που είχε οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές να τις πραγματοποιήσει, με αποτέλεσμα και αυτοί να μην ταξιδεύουν τελικά για τα νησιά.

Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια καυσίμων και για το κατά πόσον θα μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, αλλά και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, με τους υπευθύνους να προειδοποιούν πως η επάρκεια φτάνει για 4-5 μόλις μέρες, δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ετεροδημότες που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα!

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.