Νέες επιβαρύνσεις έρχονται για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι»
Απαίτηση - σοκ των εκπροσώπων των θεσμών που ζήτησαν να αλλάξουν επί τα χείρω φορο-μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.
Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν την έκτακτη εισφορά με τους δανειστές να προτρέπουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή 6% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.
Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά τους βάρη.
Ταυτόχρονα νέες επιβαρύνσεις έρχονται για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι» μετά την πρόταση για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.
Πριν καλά προλάβει να πατήσει το πόδι του στην Αθήνα και το κουαρτέτο των θεσμών έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση για το ποιος κάνει «κουμάντο» στην διαπραγμάτευση.
Έτσι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τον «λογαριασμό» με τα μέτρα και να τον κάνει ακόμη πιο βαρύ.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, οι νέες απαιτήσεις του κουαρτέτο έχουν ως εξής:
1. Αλλαγή της κλίμακας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με την επιβολή φόρου 6% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Δηλαδή οι δανειστές ζητούν ο συντελεστής της εισφοράς ζητείται να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα.
Τυχόν εφαρμογή της νέας κλίμακας θα οδηγήσει σε:
- Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται με ακόμη υψηλότερο συντελεστή 6% επί του συνολικού εισοδήματος αντί 4% που προβλέπει η πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη (θα ενεργοποιηθεί από τον Αύγουστο). Έτσι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ εάν «περάσει» η πρόταση των δανειστών θα επιβαρυνθεί με εισφορά αλληλεγγύης 3.300 ευρώ το χρόνο αντί 2.200 ευρώ που προβλέπεται με το συντελεστή 4% της εισφοράς.
- Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για περίπου 230 φορολογούμενους με πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Ο συντελεστής με τον οποίο επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα μειωθεί από 8% σε 6%. Για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 510.000 ευρώ η μείωση αυτή σημαίνει φορολογικό κέρδος 10.200 ευρώ αφού από 40.800 ευρώ η εισφορά που θα πληρώσει θα μειωθεί στις 30.600 ευρώ το χρόνο.
Καμία μεταβολή δεν θα προκύψει για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 100.000 έως 500.000 ευρώ αφού διατηρείται στο 6% ο συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
2. Τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια».
Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Το επόμενο έτος οι επιτηδευματίες εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.
Τα «αγκάθια»
Εκτός από τα φορολογικά, οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς μπήκαν από χθες στο «ψαχνό» και για τα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή τα εργασιακά και τους φόρους υπέρ τρίτων.
Η Αθήνα έχει δεσμευτεί από το δεύτερο Μνημόνιο να καταρτίσει ένα αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους και τα τέλη υπέρ τρίτων και στη συνέχεια «να τα καταργήσει ή να τα μεταφέρει (μαζί με τις αντίστοιχες δαπάνες) στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης.
Οι δανειστές υποστηρίζουν πως έτσι θα μειωθεί το κόστος προϊόντων και η υπηρεσιών στη χώρα μας, το οποίο σήμερα επηρεάζεται δυσμενώς από «συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανείς φόρους».
Ωστόσο, με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου εκατοντάδες φορείς και μαζί τους ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους από κρατική επιχορήγηση.
Συνεπώς, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερα έσοδα ή να βρουν άλλους τρόπους για να καλύψουν την «τρύπα» που θα προκύψει στα οικονομικά τους.
Οι διάφορες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων υπολογίζεται ότι αγγίζουν σήμερα τις 340 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: (α) τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττονται από τους δήμους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και αναμένεται να συγχωνευθούν σε έναν νέο ενιαίο φόρο,
(β) το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που επίσης εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος,
(γ) την εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου,
(δ) τον φόρο δημοσίων θεαμάτων σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ.,
(ε) ποικίλα τέλη υπέρ επιμελητηρίων, δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, πιέσεις ασκούνται από τους δανειστές να επιταχυνθεί το νομοθετικό έργο που έχει να κάνει με τους εφαρμοστικούς νόμους για την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή που θα αναλάβει την εξειδίκευση του νόμου Χατζηδάκη.
Πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο.
Για αυτό ακριβώς το λόγο έχει οριστεί για σήμερα στις 10 το πρωί το πρώτο «τετ-α-τετ» μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε) Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη Οικονομικών και Οικονομίας αντίστοιχα.
Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν χθες να υποβαθμίσουν την πρώτη αυτή επαφή λέγοντας ότι πρόκειται για «συνάντηση γνωριμίας» η οποία, κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Από την άλλη, όμως ο χρόνος δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες καθώς εκτός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για συμφωνία έως τον Δεκαπεντάγουστο υπάρχει και η πληρωμή του ομολόγου του 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται πυρετωδώς με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου